Știrea zilei

Coronavirus în lume: Preşedintele Ceceniei a fost spitalizat, medicii protestează în Franța, SUA trimite ajutor în Rusia | VIDEO

Preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a fost spitalizat la Moscova, fiind suspect de infecție cu coronavirus, informează Interfax. Statele Unite se pregătesc să trimită 200 de ventilatoare în Rusia, drept ajutor pentru bătălia împotriva COVID-19, deși premierul rus susține că apogeul pandemiei a fost depășit. Cifrele și mărturiile medicilor spun însă cu totul altceva. Numărul cazurilor a trecut de 317.000, spitalele sunt copleșite, iar situația devine disperată. Pe de altă parte statele din Vestul Europei continuă, pas cu pas, ridicarea măsurilor de restricţie impuse la începutul pandemiei.

Președintele de 43 de ani al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a fost transportat cu avionul în capitala Rusiei, la câteva zile după ce a acuzat simptome asemănătoare gripei, scrie Moscow Times. Medicii din Cecenia i-au recomandat lui Kadîrov să urmeze un tratament, după ce starea sa de sănătate s-ar fi deteriorat rapid. Se pare că preşedintele republicii Cecene ar avea probleme grave la plămâni, fiind suspect de infecție cu noul coronavirus.

Momentan, cele mai dure dueluri cu virusul COVID-19 se duc în SUA, Rusia și Brazilia. În timp ce liderii mondiali se confruntă cu cele mai grave pagube economice de la Al Doilea Război Mondial şi moartea a peste 335.000 de oameni din cauza noului coronavirus, mulţi dintre ei încearcă să găsească un vaccin. Statele Unite şi-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru COVID-19, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 de miliarde de dolari, transmite Reuters. Deși nu au fost dovedite ca eficace împotriva noului coronavirus, vaccinurile sunt considerate de liderii mondiali ca singura modalitate reală de a reporni economiile blocate.

Totodată, SUA se pregătesc să trimită 200 de ventilatoare în Rusia, drept ajutor pentru bătălia împotriva COVID-19. Aici spitalele fac față cu greu numărului mare de persoane infectate, numai în Moscova numărul paciențior în stare foarte gravă este de 1700, a declarant primarul Serghei Sobianin. Federația Rusă a raportat până în prezent peste 317 mii de cazuri confirmate.

Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie anunţă de la o zi la alta tot mai puţine cazuri noi de coronavirus, iar numărul deceselor scade. Statele din Vestul Europei continuă, treptat, ridicarea măsurilor de restricţie impuse la începutul pandemiei. Însă cea mai importantă regulă, distanţarea socială, rămâne în vigoare. Pentru a o respecta, oficialii unei şcoli din Danemarca au organizat orele de clasă într-o biserică, pentru că sălile de clasă nu erau suficient de spaţioase. În altă școală daneză benzile de la poliţie sunt folosite pentru ca cei mici sa nu se amestece între ei pe scări sau în curte. Și, la fiecare oră, au program de spălat pe maini și igienizare. Cu toate astea, nu veți vedea elevi sau profesori purtând măști de protecție, pentru că nu li s-a cerut asta.

Iar lituanienii au găsit o soluţie inedită pentru a îmbina distanțarea social cu… moda. Lituania a redeschis barurile, cafenele și restaurantele, cu condiţia respectarii stricte a distantei dintre clienţi. În mai multe restaurante din Vilnius, pe locurile care trebuie să rămână libere au fost aşezate manechine, în ţinute vestimentare realizate de creatori de modă locali.

În ciuda faptului că în unele state lucrurile par să intre pe un făgaş normal, presiunea pe cadrele medicale aflate în prima linie rămâne una uriaşă. În Franţa, zeci de asistente şi medici au protestat în faţa unui spital din Paris din cauza condiţiilor de lucru, nemulţumiţi de absenţa fondurilor destinate combaterii coronavirusului.

În prezent, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru COVID-19.

Guvernele, producătorii de medicamente şi cercetătorii lucrează la circa 100 de programe, iar experţii anticipează că dezvoltarea unui mijloc sigur şi eficace pentru prevenirea acestei boli poate dura 12-18 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pandemia în lume: Cinci milioane de infectări, proteste în spitalele din Rusia, trei state au creat o „bulă” unde oamenii pot călători fără restricții | VIDEO

Proteste în spitalele cu profil COVID-19 din Rusia. Se întâmplă după ce președintele Vladimir Putin …