Știrea zilei

Coronavirus în lume: Franța ia măsuri fără precedent, iar spitalele din Madrid devin neîncăpătoare | VIDEO

De mâine România intră în carantină totală, după ce au fost înregistrate opt decese din cauza coronavirusului. Restricțiile de circulație vor fi obligatorii, iar autoritățile au decis să folosească și armata, care va suplimenta forțele de ordine publică. Între timp, doliul italian pare unul fără de sfârșit. Situația se agravează pe zi ce trece și în Spania. Pentru a preveni răspândirea virusului, Franța a luat măsuri fără de precedent. Ieșirile sunt permise în raza de un kilometru de la domiciliu și au fost limitate la o singură dată pe zi.

Potrivit presei din România, în țara vecină coronavirusul a făcut deja opt victime. Ultimul care a fost răpus de virus este un bărbat în vârstă de 70 ani, care s-a îmbolnăvit acum cinci zile.

Iar în Italia, bilanțul morților a depășit cifra de 6000. În disperare, guvernul de la Roma a impus închiderea activităților considerate neesențiale în întreagă țară.

Spania este a doua țară europeană, după Italia, care este cel mai grav afectată de coronavirus. Numărul cazurilor se ridica luni seară la peste 2200 de decese. Autoritățile de la Madrid așteaptă vârful pandemiei zilele următoare. Militarii implicați să ajute la combaterea pandemiei prin dezinfectarea şi verificarea locuinţelor au găsit un număr de persoane în vârstă abandonate şi moarte în paturile lor, scrie The Guardian. Iar unităţile de terapie intensivă au intrat în colaps în Spania, în special la Madrid, unde pacienţii sunt aşezaţi pe podea, pe coridoare, în așteptarea unui pat disponibil.

Deși nu au fost abandonați, la fel ca în cazul caselor de bătrâni din Spania, nici în azilurile de bătrâni din Franța situația nu este foarte bună. Autoritățile anunță că 20 din 163 de rezidenți ai unui azil din Vosges au murit din cauza coronavirusului. Franța este a treia cea mai afectată de COVID-19. Ultimul bilanț se ridica la 860 de morți.

Între timp, cetățenii din Regatul Unit intră în izolare la domiciliu pentru următoarele trei săptămâni. Oamenii vor putea ieși din case doar pentru a face cumpărături de primă necesitate și vor fi limitate exercițiile fizice în aer liber. Circulația persoanelor va fi permisă doar pentru a ajunge la locul de muncă în cazuri esențiale și pentru a primi îngrijiri medicale.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că pandemia de coronavirus se „accelerează”, fiind acum confirmate peste 373 de mii de cazuri la nivel global, peste 101 de mii s-au trata. Numărul deceselor a depășit însă cifra de 16 300 de oameni.

Un cetățean al R. Moldova a decedat astăzi, 24 martie, la un spital din Madrid, Spania, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.md de către reprezentanții Ministerului de Externe al R. Moldova. Potrivit reprezentanților ministerului, Ambasada R. Moldova la Madrid este în contact cu rudele bărbatului. Diplomații examinează posibilitățile repatrierii trupului neînsuflețit, ținând cont de faptul că frontierele mai multor ţări europene sunt închise.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: Încă două decese, în România. Una dintre victime avea 27 de ani

O tânără, în vârstă de 27 ani, din județul Botoșani a decedat din cauza coronavirus …