Știrea zilei

Coronavirus: Care este starea primei paciente infectate și câte spitale au fost pregătite pentru a prelua suspecții de coronavirus | VIDEO

Așadar, 7 moldoveni rămân suspectați de coronavirus. Rezultatele testelor încă nu sunt cunoscute, au anunțat autoritățile. Între timp, Ministerul Sănătății a anulat toate manifestările în masă, vizitele în muze, spectacolele din teatre, dar și competiții sportive. Deocamdată, rămân deschise bisericile unde se vor oficia slujbele religioase. Totodată, persoanele care au fost plasate în carantină la domiciliu au restricția de a părăsi teritoriul țării. Ce alte măsuri anunță guvernul aflați din subiect.

Prima femeie infectată de coronavirus se simte ceva mai bine și chiar s-a ridicat din pat pentru câteva minute, spune directorul Spitalului Republican, acolo unde este internată pacienta.

Anatol CIUBOTARU, DIRECTORUL SPITALULUI CLINIC REPUBLICAN: A mâncat singură, a dispărut diareea. Bolnava constatează singură că are o îmbunătățire vădită. Noi, după parametrii biochimici din analize și din gazele din sânge vedem o situație stagnantă.

În prezent, 7 persoane dintre care doi copii sunt suspectați de coronavirus. Ele sunt internate în spital și așteaptă rezultatele testelor la coronavirus. Totodată, potrivit autorităților, sunt pregătite 5 spitale în Chișinău care vor prelua suspecții de coronavirus.

Este vorba despre Spitalul de boli infecțioase Toma Ciorbă, cel de boli contagioase pentru copii, Spitalul Republican, Institutul Mamei și al Copilului dar și Spitalul clinic al Ministerului Sănătății. În fiecare dintre acestea au fost rezervate zeci de locuri speciale, iar pacienții gravi vor ajunge la două dintre aceste instituții.

SVETLANA LUPU,sef Directiei asistentă spitaliceasca: Spitalul Clinic Republican care preia cazurile grave și extrem de grave. Sunt disponibile 15 paturi de terapie intensivă dintre care 4 paturi sunt cu boxe complet izolate. Institutul Mamei și Copilului care a identificat 5 paturi pentru terapie intensivă și în total 20 de paturi pentru copiii care vor dezvolta forma grave.

De asemenea, Ministrul Sănătății ne dă asigurări că în caz de o eventuală epidemie mai există un spital care ar putea prelua pacienții suspecți de coronavirus.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: Noi avem o instituție rezervă. Nu am s-o nominalizez dar este în afara Chișinăului care dispune de mai multe locuri și este examinată și această opțiune, dar acesta este cel de-al patrulea scenariu.

Responsabilii spun că toate spitalele dispun de medicamentele și echipamentele necesare. Totodată, autoritățile au decis ca toate manifestațiile culturale, sociale, teatrele, muzeele, expozițiile, competițiile sportive precum și festivalul Mărțișor să fie anulate, fără a preciza însă până când vor fi impuse restricțiile. Deocamdată, rămân deschise bisericile unde se vor oficia slujbele religioase.

De asemenea, statul va modifica legea astfel încât cei care nu respectă cerintele autorităților, completează greșit fișele epidemiologice sau nu respectă regimul de carantină impus, să fie pedepsiți inslusiv penal. O decizie în acest sens va fi luată de către Guvern, iar apoi adoptată de către Parlament.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 598 de moldoveni au decedat, număr alarmant de infectări în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, expoziție dedicată eroilor în halate albe | VIDEO

Încă trei persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19. Este vorba despre o femeie și …