Știrea zilei

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, votați la ultima ședință a Parlamentului, înainte ca deputații să declare stare de urgență. Potrivit Comisiei, numirea celor patru membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari a avut loc „controversat” și „într-o manieră fără consens”, scrie agora.md.

„Comisia și Directoratul săi exprimă îngrijorări serioase cu privire la maniera în care au fost aleși patru membri ai CSM. Procedura pare să combată scopul inițial al schimbărilor din legea cu privire la CSM, votate în decembrie 2019, care erau promovate drept măsuri care ar conduce la restabilirea încrederii publice în CSM. Acești patru membri au fost numiți printr-o procedură controversată, fără consens și tocmai pe un mandat de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv al amendamentelor”, scrie în reacția Comisiei de la Veneția.

Instituția europeană a notat drept pozitive măsurile ce țin de:

– eliminarea perioadelor de probă pentru judecători;
– numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție de către președinte (cu un vot de veto).
– declarația din Constituție potrivit căreia cel puțin jumătate din membrii CSM ar fi aleși de către colegii lor și că membrii CSM ar trebui să reprezinte toate instanțele de judecată;
– rolul consultativ al CSM în pregătirea bugetului sistemului judiciar.

Totodată, Comisia de la Veneția recomandă ca numărul membrilor CSM să fie indicat în Constituție, la fel ca și modalitatea de alegere a membrilor CSM care nu fac parte din rândul judecătorilor.

„În circumstanțele specifice R. Moldova, ar fi de dorit ca în Constituție să fie expres stipulat ca judecătorii să poată fi suspendați sau concediați pentru acte de corupție”, mai sfătuiește Comisia de la Veneția.

Amintim că, pe 17 martie, deputații PSRM și PD au votat numirea în funcțiile de membri ai CSM a următorilor profesori de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț, Ion Crețu. Votul a avut loc în lipsa candidaților, iar mai mulți deputați din opoziție s-au arătat revoltați că nici măcar nu le pot adresa întrebări viitorilor membri CSM. Opoziția a cerut amânarea examinării proiectului motivând că sunt alte subiecte mai importante.

Noi membri ai CSM au lipsit de la ședință pe motiv că au respectat îndemnul autorităților de a sta acasă. Aceștia sunt Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Ei au fost aleși în urma concursului organizat de Comisia Juridică în cadrul unei ședințe la care au participat doar deputați PD și PSRM. În semn de protest, opoziția a părăsit atunci ședința în care erau audiați candidații și au acuzat puterea că lista persoanelor selectate a fost întocmită cu mult timp înainte de organizarea concursului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Ajută-l să plece”: Pro Moldova a lansat o campanie anti-Dodon

Partidul Pro Moldova a inițiat o campanie împotriva președintelui Igor Dodon. În acest scop, formațiunea …