Știrea zilei

Consilierii Partidului „ȘOR”: Dezastru în parcurile din capitală și niciun fel de măsuri de protecție | VIDEO

Agenții economici care activează în parcul Valea Trandafirilor, din sectorul Botanica al capitalei, nu dețin autorizații sanitare și nici acte care le-ar permite să activeze pe timp de pandemie. De acest lucru s-au convins, trecând prin parcul din Chișinău, consilierii municipali din parte Partidului Politic „ȘOR”. Acțiunea a fost întreprinsă după ce autoritățile centrale au închis cel mai îndrăgit parc de pe teritoriul țării, OrheiLand. În urma verificărilor aleșii locali au constatat că agenții economici activează ilegal, iar poliția nu efectuează verificări. Am încercat să obținem o reacție din partea oamenilor legii, însă ofițerul de presă al Poliției capitalei, Natalia Stati, nu ne-a răspuns la telefon.

Ținând cont de situația epidimiologică din țară, dar și de faptul că autoritățile au interzis activitatea celui mai mare parc de distracție din țară, OrheiLand, consilierii municipali Valerii Klimenko și Sergiu Burgudji au inspectat un parc din Chișinău și au verificat cum sunt respectate măsurile de prevenire a infecției cu noul COVID-19. Aceștia le-au cerut agenților economici să prezinte actele prin care să confirme că au dreptul să activeze. Potrivit aleșilor locali, practic nicio persoană nu a prezentat certificatele solicitate, iar unii agenți economici le aveau cu termenul
expirat.

„- Aveți autorizație pentru prestarea serviciilor. – Da. -Arătați-mi, vă rog. – Dar nu știu dacă o am pe loc. – Dar cum dumnevoastră prestați serviciile fără documente? – Termenul este expirat, până în 2019. – Nu noi avem, am transmis-o de acum. – Unde? – De noi s-a apropiat și au întrebat. – Dumnevoastră trebuie să aveți originalul sau copia”.

Aceeași situație a fost constatată și în cazul agenților economici care oferă în chirie bărci, dar și cei care desfășoară activități de trageri în țintă. Nici ei nu le-au putut prezenta aleșilor locali un act care le-ar permite să activeze în această perioada. Astfel, Valerii Klimenko și Sergiu Burgudji au ajuns la concluzia că toți activează ilegal, iar instituțiile abilitate de a efectua verificări nu-și fac treaba.

„- Verificăm autorizațiile dacă corespund cerințelor Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică”.

„Autorizație pentru a activia pe timp de pandemie aveți? – O secundă. – Nu aveți o astfel de autorizație? – Nu, nu avem”.

„- Dar unde este autorizația care vă permite să activați pe timp de epidemie, autorizația sanitară? – Acuș precizez. – Nu trebuie să precizați, ea trebuie să fie la dumnevoastră în mână”.

Mai mult decât atât, chiar au luat-o la fungă când i-au văzut pe consilieri.

„Filmați-l pe el. Filmați-l pe acest stăpân care ne-a văzut și fuge. Fuge de aici. -Aveți autorizație? -Acum nu vă pot da,
va veni șeful și o va prezenta”.

În urma acestor inspecții, consilierii din partea Partidului Politic „ȘOR” Valerii Klimenko și Sergiu Burgudji au declarat că în parcurile din Chișinău nimeni nu monitorizează situația epidimiologică și nu se ține cont de respectarea normelor de protecție. Potrivit lor, aceste locuri de agrement ar prezenta un mare risc de infectare cu noul virus.

VALERII KLIMENKO, consilier CMC, Partidul Politic „ȘOR”: „Sunt o mulțime de mașinuțe, oamenii și copiii se plimbă. Este bine, dar ei nu au niciun act valabil. Dezastru total. Oamenii sunt fără măști, copiii se plimbă liber, iar pericolul de a se infecta cu virusul este unul foarte mare”.

De cealaltă parte, pretorul sectorului Botanica susține că agenții economici activează legal.

BORIS PREPELIȚA, pretorul sectorului Botanica: „Toți agenții economici care sunt amplasați acuma în parcul Valea
Trandafirilor au documentele necesare pentru activitatea în sezonul estival. Este dispoziția primarului general de pornire a comerțului estival de la 1 iulie. Eu nu pot să stau toată ziua acolo, sunt și de cei care nu dețin autorizații”.

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până în data de 15 iulie. Astfel, se interzice activitatea zonelor de agrement bâlciuri și parcuri de distracții, organizarea ceremoniilor, dar și aflarea în locuri publice a grupurilor mai mari de trei persoane. În același timp, autoritățile a blocat activitatea doar parcului OrheiLand. Duminica trecută, poliția a închis caruselurile și a interzis scăldatul în lac. În timp ce în parcurile din capitală nu este văzut nici un polițist, care ar face ordine, aceștia sunt cu zecile la OrheiLand.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni pentru a se testa la COVID-19 | VIDEO

Laboratoarele medicale private din capitală au fost luate cu asalt de moldoveni. În fiecare zi, …