Știrea zilei

Congresul SUA urmează să decidă dacă va permite sau nu ca Donald Trump să declare război Iranului | VIDEO

Congresul SUA se va pronunța dacă îi permite lui Donald Trump să declare război Iranului. O rezoluție în acest sens urmează să fie examinată astăzi. La rândul său, liderul american a comentat acțiunile armatei iraniene care, a atacat recent bazele militare americane din Irak, declarând că America nu va riposta și a pledat pentru menținerea păcii.

Rezoluția prevede limitarea împuternicirilor liderului de la Casa Albă privind operațiunile militare din Iran și urmează a fi examinat la 9 ianuarie.

În data de 8 ianuarie armata iraniană a lansat un atac cu rachete asupra bazelor militare americane din Irak. Au fost anunțate 80 de decese, însă președintele Donald Trump a dezmințit informația, declarând că nu a fost ucis niciun soldat american sau iranian. Mai mult, în mesajul său către americani, el și-a abandonat intențiile de a răspunde provocărilor Iranului și a îndemnat toate parțile la conciliere.

DONALD TRUMP, președintele Statelor Unite ale Americii: ” Atâta timp cât sunt președintele Statelor Unite, Iranul nu va avea niciodată arme nucleare.  Iar acum aș dori să mă adresez cetățenilor și autorităților Iranului. Vrem să aveți un viitor luminos, un viitor minunat, pentru că meritați. Vă dorim prosperitate și relații bune cu alte puteri. Noi vrem să fie pace, iar pentru asta suntem gata să lucrăm cu toți cei care sunt pregătiți de acest lucru.

În același timp, liderul de la Casa Albă a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului. Nici la nivel mondial nu există o poziție unică asupra escaladării conflictului.

Lumea arabă este împărțită în două tabere – o parte, împreună cu Teheranul, cheamă la răzbunare față de SUA. Alte state îndeamnă părțile implicate în conflict să fie rezervate în acțiuni. Israelul susține poziția Statelor Unite și amenință Iranul.

Într-o declarație comună a președinților Federației Ruse și Turciei, adoptată în urma întrunirii de la Istanbul, se spune că utilizarea forței nu poate duce soluționarea problemelor din Orientul Mijlociu, ci ”la un nou val de imstabilitate, care nu răspunde intereselor nimănui”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

În portul din Odesa sunt depozitate circa 10 mii de tone de nitrat de amoniu, substanță care a provocat explozia din Liban

În portul ucrainean din Odesa se află depozitate 9,6 mii de tone de nitrat de …