Știrea zilei

Conducerea municipiului Orhei a felicitat Școala Profesională din oraș cu cea de-a 70-a aniversare | VIDEO

Școala profesională din Orhei împlinește 70 de ani. Aceasta aniversare frumoasă a fost sărbătorită într-un format extins, alături de toți cei implicați în activitatea instituției de învățământ. Felicitări și urări de bine, în această zi, au sunat nu numai din partea elevilor și lucrătorilor școlii profesionale, ci și din partea invitaților, precum și a conducerii municipiului și raionului Orhei.

Foști și actuali studenți, profesori, lucrători ai școlii profesionale -toți împreună, ca într-o mare familie, au sărbătorit cea de a 70-a aniversare ai instituției de învățământ. Aurelia Burduja a lucrat familie, au sărbătorit cea de a 70-a aniversare ai instituției de învățământ. Aurelia Burduja a lucrat aici aproape jumătate de secol, fiind profesoară de limba și literatura română. Până în ziua de astăzi, pentru ea aceasta școală reprezintă o a doua casă, iar sudenții și colegii sunt ca niște membri de familie.

AURELIA BURDUJA, fostă profesoară la Școala profesională din Orhei: Daca e vorba de română, alegeam cele mai frumoase piese, cele mai frumoase opere literare, lor le plăcea foarte mult! Îndeosebi erau băieți, după 8, 9 clase, dacă le mai povesteam din Ion Druță, sau le povesteam din ceilalți scriitori așa mai de perspectivă, le părea foarte bine și ziceau – „mai spuneți ne ceva!”.

Acum în Școala Profesională din Orhei activează circa 100 de angajați și învață aproape 400 de elevi. Fiecare dintre ei este sigur că astfel de instituții de învățământ oferă toate cunoștințele necesare pentru a-ți croi un drum în viață, a găsi un job care este la mare căutare și a-ți asigura astfel un trai decent și luminos, aici, acasă.

După părerea mea aceste studii trebuie, pentru că în ziua de azi se fac foarte multe construcții și meseria la care am venit să învăț eu, e foarte întrebată.

Am venit în această școală ca să îmi dezvolt propriile dorințe, adică să ajut populația să fie mai îmbrăcată, adică mai modest.

SERGHEI MUNTEAN, directorul Școlii Profesionale din Orhei: Elevii și absolvenții școlii noastre sunt angajați practic în mai mult de 50% în economia națională a noastră, dar cunoaștem și problema acestui exod care pleacă peste hotarele țării.

Așadar, pentru a opri plecarea absolvenților peste hotare, la Școala Profesională din Orhei, studenții au ocazia de a studia și a lucra simultan după profesie, fiind remunerați cu salariu. Din 2016, instituția de învățământ are un program de învățământ dual. Școala colaborează cu agenți economici din municipiu, ceea ce înseamnă că absolvenții vor avea un loc de muncă asigurat în domenii precum: cel de furnizare a energiei electrice și gaze, în domeniul auto, inginerie, agricultură și altele.

DINU ȚURCANU, președinte al Consiliului Raional Orhei: Este foarte de importantă această gură de oxigen pe care o primiți acum dvstră din partea agenților economici, în cadrul învățământului dual. Scopul declarat al conducerii raionului, scopul declarat al conducerii orașului este ca populația raionului Orhei și al orașului Orhei să se dubleze, aceasta este finalitatea. 

Răbdare, realizări, dorință și putere inepuizabilă de a investi cunoștințe și suflet în studenții care sunt viitorul municipiului dar și al întregii țări – astfel de urări au fost adresate conducerii Școlii Profesionale și de către primarul Orheiului, Pavel Verejanu. Și desigur, ce fel de aniversare fără cadouri?

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: Primăria municipiului Orhei știți că colaborează cu un investitor al R. Moldova care se află aici în Orhei – „Asociația pentru Orhei” și deci, la solicitarea d-nului director, va fi și prelungit contractul de wi-fi, de internet gratuit.

La aniversarea de 70 de ani, întreg cadrul didactic al Școlii Profesionale din Orhei a fost felicitat de echipele creative ale instituției de învățământ, precum și de artiștii autohtoni.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Scăldat cu final tragic: Două persoane, găsite moarte în apele bazinelor acvatice

Au mers la scăldat, iar consecințele au fost fatale. Două persoane au decedat pe parcursul …