22 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Concurs pentru funcția de procuror general | VIDEO

Consiliul Superior al Procurorilor a luat în ședința de astăzi decizia de anunța concurs pentru funcția de procuror general.

Dosarele urmează a fi depuse până la 10 septembrie, iar candidații trebuie să întrunească mai multe condiții, prevăzute în Legea cu privire la Procuratură. Tot astăzi, la propunerea Procurorul General interimar, Dumitru Robu, CSP i-a numit în funcție pe noii procurori generali adjuncți ai Procuraturii Generale.

Astfel, cei care își doresc fotoliul de Procuror General trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani – în funcția de procuror și să dețină calități manageriale. De asemenea, candidații trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, să cunoască limba de stat, iar în privința lor să nu fie instituită o măsură de ocrotire judiciară. Totodată, candidații trebuie să întrunească și alte condiții.

ANGELA MOTUZOC, președinte CSP:

„Să dispună diplomă de studii superioare de licență și de master în domeniul dreptului sau alt act de studii echivalat. În ultimele șase luni să nu dețină calitatea de membru al CSP. Totodată, este stipulat că și în ultimii trei ani de la anunțarea concursului nu a fost membru și nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic.”

Ce-i drept, în debutul ședinței, ministrul Justiției, Olesea Stamate a propus ca să fie amânat concursul pentru funcția de procuror general .

OLESEA STAMATE, ministrul Justiției:

„Eu aș veni cu sugestia să amânăm acest concurs pentru luna septembrie.”

ADRIAN BORDIANU, membru CSP:

„Dacă interveniți dumnevoastră, politicul cu niște soluții cu mult mai bune și eficiente decât cele care sunt astăzi, noi nu o să ne opunem, dar să vedem că acelea vor fi mai bune.”

După mai multe discuții, membrii CSP s-au retras în deliberări, iar ulterior au anunțat concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Tot astăzi, în cadrul ședinței, Procurorul general interimar, Dumitru Robu, și-a ales trei adjuncți. Este vorba de procurorii Eduard Bulat, Mircea Roșioru și Alexandru Nichita. Cei trei au experiență mai mare de 7 ani în funcția de procuror, iar în prezent exercită funcții de conducere în cadrul Procuraturii Generale.

Precizăm că, în prezent interimatul funcției de Procuror General îl ocupă procurorul Dumitru Robu. Acesta a fost numit în funcție prin decretul președintelui țării din 31 iulie 2019. Amintim că, funcția de Procuror General a rămas vacantă după ce Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ex-vicepreședinte PPDA: Blocul ACUM a fost un pas eronat și nu mai există ca formațiune politică | VIDEO

Ex-vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, unul dintre fondatorii PPDA, Stanislav Pavlovschi, dă vina pe Maia …