11 ianuarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Comisia de anchetă: BEM a fost jefuită până la venirea lui Ilan Șor | VIDEO

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. Este una dintre concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, prezentat în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari. Documentul conține cronologia evenimentelor, începând cu anul 2011, rolul mai multor oficiali în această fraudă, precum și recomandări. Reprezentanții Partidului Democrat au părăsit sala, menționând că li s-a refuzat ca la lucrările comisiei să participe opoziția parlamentară.

Astfel, Comisia parlamentară a confirmat declarațiile lui Ilan Șor pe care le-a făcut anterior anchetei și opiniei publice referitor la faptul că după ce a preluat controlul la BEM, el a descoperit deficituri uriașe și mai multe credite nerambursate, accesate până la venirea sa la BEM.

În legătură cu acest fapt, în cadrul discuțiilor pe marginea raportului Comisiei în plenul Parlamentului, deputații din fracțiunea Partidului „ȘOR” au atras atenția parlamentarilor și cetățenilor că această Comisie, formată din componentele coaliției, nu au putut ascunde un adevăr evident și au recunoscut că jaful bancar a fost comis cu multă vreme până la Ilan Șor.


Alexandru Slusari a menționat că Comisia a desfășurat 21 de ședințe în cadrul cărora au fost audiate 26 de persoane, foști și actuali funcționari și reprezentanți ai instituțiilor bancare. Potrivit raportorului, comisia consideră că procesul devalizării BEM a început în cadrul unui atac raider masiv, care s-a produs în anul 2011 în mai multe bănci comerciale și companii de asigurări.

În cadrul rundei de întrebări, Alexandru Slusari a declarat că mai mulți dintre funcționarii audiați au dat de înțeles că fostul prim-ministru și lider al PLDM, Vlad Filat, a presat conducerea Ministerului Finanțelor să accepte cedarea acțiunilor statului de la Banca de Economii.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele Comisiei de anchetă: „Victor Barbăneagră, viceministrul Finanțelor a spus că el până la urmă nu a vrut să facă acest lucru, dar a fost chemat de către Vlad Filat la oficiul partidului și Vlad Filat l-a convins că așa trebuie de făcut.


Comisia de anchetă solicită ca Guvernul și Banca Națională să decidă în termen de 60 de zile examinarea oportunității desecretizării și publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, inclusiv a raportului Kroll.

Autorii raportului mai recomandă inițierea semnării acordurilor fiscale cu toate țările și zonele off-shore privind schimbul informațiilor fiscale și examinarea oportunității revizuirii Legii privind eliberarea garanțiilor de stat. Comisia de anchetă propune, de asemenea, Parlamentului să solicite Procuraturii Generale examinarea cauzelor stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada 2015-2019 în investigarea fraudei bancare.

Procuratura urmează să intensifice colaborarea cu serviciile speciale din alte țări, privind recuperarea mijloacelor sustrase în urma jafului bancar, în special cu FBI și să prezinte Parlamentului, în termen de 30 de zile, un raport privind investigarea devalizării sistemului bancar.


  •  
  •  
  • 2
  •  

Citește și

Sandu îi răspunde lui Reniță și îl acuză de „lipsă de respect față de oameni” | VIDEO

Fostul premier Maia Sandu l-a acuzat pe colegul său, Iurie Reniță, de „lipsă de respect …