Știrea zilei

Codul Muncii: Noi modificări | VIDEO

Guvernul nu va mai decide transferul zilelor lucrătoare din perioada sărbătorilor nelucrătoare. Hotărârea va fi luată individual, de administrația instituțiilor. Cel puțin asta prevede un proiect de modificare a Codului muncii, propus, recent, pentru consultări publice.

Potrivit documentului, Legislația ar urma să fie completată cu noi reguli pentru efectuarea muncii suplimentare și plata acesteia, compensarea orelor libere și transferul zilelor de repaus din perioada sărbătorilor nelucrătoare.

Astfel, Codul muncii ar putea fi completat cu prevederi că în cazul atragerii la muncă suplimentară se permite recompensarea orelor de muncă suplimentară cu același număr de ore libere. Orele libere vor fi acordate în decurs de până la 30 de zile de la realizarea muncii suplimentare.

De asemenea, în cazul retribuirii muncii prin stabilirea salariilor de funcție lunare, munca suplimentară pentru primele două ore, se va retribui în mărime de cel puţin 1,5 salarii de bază stabilite salariatului pe unitate de timp, iar pentru orele următoare – cel puţin în mărime dublă. Munca prestată suplimentar și recompensată cu timp liber este retribuită сu tarif ordinar.

Totodată, proiectul stabilește că durata pauzei de masă va fi inclusă și în contractul individual de muncă.

În același timp, se propun modificări la modul de stabilire a zilelor de repaus în perioada sărbătorilor nelucrătoare. Astfel, dacă în prezent dreptul de transfer a acestora în alte zile îi revine Guvernului, conform proiectului propus pentru consultări, astfel de decizii vor putea fi luate

individual, de conducătorul instituției. Hotărârea va fi luată după consultarea reprezentanților salariaților.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

La Soroca – una din focarele Covid-19, s-au oficiat slujbe în weekend. Patru preoți, amendați

Patru preoți din trei localități ale raionului Soroca au fost amendați pentru oficierea slujbelor în …