Știrea zilei

Cod galben de Coronavirus, în Moldova. În ce măsură sunt pregătite autoritățile de lupta cu virusul ucigaș | VIDEO

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a instituit cod galben de alertă națională privind coronavirusul. Anunțul a fost făcut după convocarea ședinței Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică. După un weekend în care acest virus a pus pe jar întreaga Europă, autoritățile de la noi abia astăzi, spre amiază, au anunțat oficial măsurile pe care au de gând să le întreprindă pentru a proteja cetățenii moldoveni de virusul ucigaș. Astfel, pe aeroport a fost instalat al doilea termozivor, pentru a verifica temperatura corpului fiecărui pasager.

Pentru că virusul ucigaș face ravagii în Italia, unde este cea mai mare diasporă de moldoveni, autoritățile de la Chișinău au decis să instituie cod galben de alertă națională privind coronavirusul. Asta înseamnă că măsurile de prevenire și control a virusului ucigaș vor fi sporite în toate punctele de trecere a frontierei și în aeroport. Potrivit dispozițiilor stabilite de autorități, toți cetățenii care vin regiunile de risc vor fi verificați cu termometrele digitale, iar cei care vor fi depistați cu simptome asociate bolii vor fi izolați de ceilalți pasageri și plasați în carantină la domiciliu. În ceea ce privește aeroportul, unde doar în ultimele 48 de ore, au sosit aproape 700 de călători, veniți din zonele de risc, a fost instalat al doilea termovizor, pentru a verifica temperatura corpului.

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că țara noastră este pregătită să facă față unei epidemii de coronavirus. Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică dispune de testele necesare, iar la spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au fost amenjate saloane, unde vor fi internate și tratate persoanele infectate.

VIORICA DUMBRĂVEANU, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: 5 Agenția Națională Sănătate Publică a recepționat la 18 februarie curent din Germania, prin intermediul OMS 5 chituri a câte 96 de teste, în total 480 de teste pentru detecția coronavirusului de tip nou. Și două chituri a câte 96 de teste pentru confirmarea rezultatului.

Dumbrăveanu mai dă asigurări că toate instituțiile medicale dispun de echipajul necesar și medicamente, care ar fi suficiente pentru o perioadă de trei luni. În cadrul întrunirii, oficialii au anunțat și polițiștii de frontieră, primii care interacționează cu cei care intră în țară, țin situația sub control.

PAVEL VOICU, Ministrul Afacerilor Interne: Colegii de la Poliția de Frontieră sunt dotați cu suficiente mănuși, măști și substanță dezifectantă. Totodată, sunt dotați cu pliante pentru a informa călătorii, termometre digitale pentru a verifica temperatura persoanelor.

În cadrul ședinței, directorul ANSP a venit cu un îndemn pentru cetățenii moldoveni care se află în țările unde deja este confirmat coronavirusul.

NICOLAE FURTUNĂ, directorul ANSP: Faptul declanșării cazurilor de boală în Italia nu înseamnă că cetățenii moldoveni trebuie să părăsească Italia și să vină acasă, ei trebuie să se conformeze recomandărilor, autorităților italiene, să țină cont de recomandările Ministerului de Externe și Integrării Europene vizavi de corectitutinea comportamentului și respectării regulilor generale de igienă și de conduită.

Totodată, autoritățile au venit și cu sfaturi pentru cetățeni despre modul de a preveni o eventuală infectare. Ministerul Sănătății îndeamnă oamenii să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun, în cazul tusei și a strănutului să-și acopere gura și nasul cu un șervețel, dar și să păstreze distanța de unu-doi metri de persoanele cu semne de boală. Totodată, în caz de simptome precum: tuse, febră, amețeli, slăbiciuni, să se adreseze la medic.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Iurie Reniță vine cu noi detalii despre spălarea de bani din Federația Rusă și finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale din 2016 a lui Igor Dodon | VIDEO

Deputatul Platformei DA Iurie Reniță vine cu noi detalii despre spălarea de bani din Federația …