Știrea zilei

Ciurea: Declarațiile lui Dodon, ”un fel de perdele de fum” | VIDEO

„Dintre posibilele scenarii post-electorale din Republica Moldova, cel mai probabil este cel al alegerilor parlamentare anticipate.” Declarația a fost lansată chiar de președintele țării, într-un interviu acordat agenției ruse de știri TASS. Pe de altă parte, analiștii politici spun că aceste declarații ar putea avea un alt subînțeles și că șeful statului, ținând cont de apropierea lui cu PSRM, folosește aceste afirmații ca elemente de negociere, susținând poziția socialiștilor.

Potrivit analistului politic Corneliu Ciurea, în cadrul negocierilor, vor avea de câștigat anume acele partide care arată că nu le este frică de alegerile parlamentare anticipate, iar astfel de declarații, făcute de Dodon, ar putea avea impact asupra fracțiunilor parlamentare, în urma negocierilor privind crearea coaliției de guvernare. În acest caz este vorba de PSRM.

” În condițiile în care partidele politice se află într-un proces de negociere, este foarte important pentru fiecare partid să transmită celorlalți că alegerile anticipate nu sunt un pericol pentru ele, astfel ei să poată negocia cât mai mult și să poată obține cât mai mult. Deci, în acest caz, pierde cel care se teme de anticipate și câștigă cei care, invers, conving adversarii că nu au nicio frică de anticipate.” a spus CORNELIU CIUREA, analist politic.

Deși Igor Dodon declară că factorul extern nu trebuie să influențeze în niciun fel formarea viitoarei coaliții de guvernare de la Chișinău, șeful statului a plecat împreună cu președintele PSRM, Zinaida Greceanîi la Moscova, într-o vizită oficială, la doar câteva zile de la consultările dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor din R.Moldova. Astfel, potrivit analistului politic, Corneliu Ciurea, se pare că atât Igor Dodon, cât și Greceanîi au nevoie de acceptul Moscovei pentru o coaliție dintre democrați și socialiști, în schimbul unor doleanțe moscovite.

”Înțelegem că socialiștii nu sunt independenți în totalitate, astfel ei au nevoie de ok-ul Moscovei pentru procesul de negocieri. Va fi foarte interesant să urmărim, în cazul în care alianța se va produce, care sunt aceste puncte dorite, ochite de către Moscova. Eu cred că pe ei i-ar interesa anumite ministere, cel al Apărării, de Externe și anumite facilități în zona transnistreană, pentru militari.” a mai spus CORNELIU CIUREA, analist politic

Analistul politic mai susține că declarațiile lui Dodon sunt „un fel de perdele de fum”, iar în cazul creării unei coaliții între PSRM și PD, Moscova va încerca să obțină cât mai multe avantaje.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Ajută-l să plece”: Pro Moldova a lansat o campanie anti-Dodon

Partidul Pro Moldova a inițiat o campanie împotriva președintelui Igor Dodon. În acest scop, formațiunea …