Știrea zilei

Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019 | VIDEO

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au fost desemnaţi, luni, câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019. Anunțul a fost făcut secretarul general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Totodată a fost anunțată revenirea procedurii de atribuire a trofeului pentru literatură, după amânarea sa de anul trecut, în urma unui uriaş scandal de agresiune sexuală ce a cuprins Academia Suedeză.

Premiul pentru medicină a deschis luni Săptămâna Nobel 2019. Cei trei cercetători au fost recompensaţi pentru ”descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”, potrivit anunţului Comitetului Nobel. Anul trecut, doi imunologi, cercetătorul american James P. Allison şi omul de ştiinţă japonez Tasuku Honjo au fost recompensaţi cu Premiul Nobel în Fiziologie sau Medicină pentru realizările lor în ceea ce priveşte noile terapii împotriva cancerului.

După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie și Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie. Iar Premiul Băncii Centrale Suedeze în Științe Economice va fi anunțat la 14 octombrie. Anul trecut, Academia Suedeză a decis să amâne atribuirea premiului Nobel pentru literatură pe 2018, după ce un scandal provocat de acuzaţii de agresiune sexuală şi încălcări prezumtive ale regulamentului său ce reglementează conflictul de interese au provocat disensiuni majore în cadrul instituţiei. A urmat o perioadă de transformări profunde pentru Academia Suedeză. Printre acestea s-a aflat şi adăugarea unui număr de 5 membri externi la Comitetul Nobel care pregăteşte lista scurtă pentru acest premiu.

Premiile Nobel sunt decernate începând din anul 1901 și au fost create după moartea industriaşului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, conform testamentului acestuia. Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze echivalentul a 908.000 de dolari

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cutremur important, de mare adâncime, în apropiere de Moldova

Zona seismică Vrancea, România, a fost zguduită în după-amiaza zilei de duminică de un cutremur …