Știrea zilei

Chișinăuienii regretă că autoritățile locale nu i-au permis lui Ilan Șor să modernizeze trecerile subterane | VIDEO

Trecerile subterane din capitală rămân a fi un coșmar pentru oameni. Scări deplorabile, pereți murdari, gunoi și întuneric, practic aceasta este imaginea pasajelor din Chișinău. Mai mult, oamenii spun că unele s-au transformat în gunoiști, în locuri de dormit pentru oamenii străzii sau chiar în spații unde se consumă substanțe narcotice. Chișinăuienii spun că sunt deranjați de starea în care se află pasajele, deoarece de fiecare dată merg cu frica în sân sau chiar își pună viața în pericol.

Când cobori scările pasajului subteran de la intersecția străzilor Traian cu Dacia, din sectorul Botanica al capitalei, primul lucru la care te gândeşti este să ajungi cu bine la celălalt capăt. Condiţiile pasajului subteran sunt mai rele decât într-o casă părăsită de zeci de ani, deoarece în loc de becuri au rămas găuri, iar păienjenișul atârnă dintr-un capăt în altul.

Scări dărâmate de nu ai pe unde merge, cuvinte necenzurate scrise pe pereți, deșeuri de tot felul, cam așa arată trecerile subterane din capitală. Oamenii care merg pe aici spun că dacă nu ești atent poți să te împiedici, să cazi jos, sau chiar să îți rupi ceva.

„Era să cad, așa dezordine. Dacă i-ar fi permis lui Ilan Șor, la început, să le restaureze, ar fi fost deja curate și într-o stare bună. Dar ce vom face iarna? Se va așterne zăpada, imaginați-vă cum vom zbura pe aici. La ce se gândește conducerea noastră?”

„Este foarte periculos pentru oameni, uitați-vă la pietrele acestea, oamenii merg, pot să se împiedice să se rănească, nu-i ordine.”

Chișinăuienii mai spun că pasajele nu au fost renovate de zeci de ani, din perioada sovietică.

„Te împiedici, cazi jos. Să zicem că subteranele au fost amenajate și făcute la un nivel de-o calitate de pe vremea sovietică, după, nu s-a mai făcut nimic. Aici este strașnic să treci pe alături, băieți tineri, care folosesc substanțe narcotice sunt, lumea se teme să treacă, le smulg gențile.”

Nici trecerea subterană de la intersecția străzilor Teilor cu Dacia și nici cea de la intersecția străzilor Ștefan cel Mare cu Ciuflea nu sunt într-o stare mai bună. Cei care au copii în cărucioare sunt nevoiți să coboare pe scări cu căruciorul în mână. Totodată, gheretele în care se vindeau mărunțișuri au devenit dormitoare pentru oamenii străzii.

„Desigur că nu este plăcut să mergi pe aici. E nevoie să repare și scările și să instaleze iluminatul și chiar să redeschidă acele gherete.”

Unul dintre pasajele din capitală a fost recent renovat. Calitatea lucrărilor însă lasă de dorit.

Chiar dacă trecerea subterană de pe strada Negruzzi a fost cel puțin cu ceva timp în urmă renovată, observăm și aici careva probleme, tencuiala de pe pereți a început să cadă.

„Aceasta înseamnă că n-au făcut un lucru calitativ, de aceea și nu rezistă în timp. A fost făcut pentru o săptămână- două. Foarte rău.”

„S-a făcut a lehamete.”

Am încercat să aflăm dacă se vor renova totuși vreodată pasajele din Chișinău, consilierul primarului general, Vitalie Dragancea, ne-a spus că încă nu au discutat despre trecerile subterane, dar cu siguranță vor ajunge și la acest subiectul.

VITALIE DRAGANCEA, consilierul primarului general: „Primarul general, Ion Ceban abia face primele zile în primărie, comunică cu șefii de direcții generale, cu pretorii, încercăm să colectăm datele ca să știm situația la moment. Trecerile subterane tot sunt un subiect la care urmează să ajungem. Primarul general este în proces de reluare a mandatului și prognoze pe subiecte, inclusiv pe subiectul trecerilor subterane vor putea fi făcute nu mai curând de sfârșitul săptămânii viitoare.”

Totuși, Partidul Politic ”ȘOR” a demonstrat că pasajele subterane pot avea parte și de o renovare durabilă. Astfel, la inițiativa președintelui partidului ”ȘOR”, Ilan Șor, trecerea subterană din orășelul Aeroport a fost renovată la cea mai înalt nivel. Locuitorii din împrejurime spun că sunt mândri că cel mai modern pasaj subteran este la ei în regiune.

„Foarte frumos, foarte frumos și numai pe aici trec pe acolo nu mai trec pe nicăieri. Este iluminare curat, frumos.”

„Și copii pot trece în siguranță. Noi mergem cu plăcere. Înainte treceam drumul, alergam, dar acum este foarte comod și foarte frumos.”

În municipiul Chișinău sunt, în total, 20 de pasaje pietonale subterane. Din acestea, 12 sunt transmise în gestiunea agenţilor economici, care sunt obligați să supravegheze starea trecerilor și, după caz, să intervină cu reparații.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„100 de paturi și 127 de pacienți”. Ministerul Sănătății: COVID-19 îi afectează pe copii la fel ca și pe adulți

În Republica Moldova, de la înregistrarea primului caz de COVID-19 și până în prezent, au …