Știrea zilei

Chicu a anunțat când ar trebui să ajungă banii din creditul oferit țării noastre de Federației Rusă | VIDEO

Banii din creditul oferit țării noastre de Federației Ruse, despre care anunța, anul trecut, Igor Dodon, ar urma să ajungă la Chișinău în luna aprilie. Despre asta a anunțat premierul, astăzi, după tradiționala întrevedere cu șeful statului și președintele Parlamentului. Ion Chicu a mai declarat că executivul a aprobat inițiativa care prevede repartizarea profitului Băncii Naționale a Moldovei în bugetul de stat, bani care ar urma să fie redistribuiți pentru achitarea datoriei privind „furtul miliardului”. Anterior, cu această propunere a venit președintele Igor Dodon.

Potrivit premierului, negocierile cu partea rusă se vor încheia în această săptămână, iar Moldova va primi cele 200 de milioane de euro în aprilie, asta deși șeful statului anunța recent că banii vor veni în martie.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: Cred că prima tranșă ar putea fi de 200 de milioane de dolari, sperăm că acești bani vor veni în Republica Moldova pe parcusul lunii februarie, începutul lunii martie.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: Prima tranșă sau ceea ce credem noi că putem valorifica în 2020, va fi 200 de milioane de euro. Va fi acordat creditul pe 10 ani, procentul este în jur de 2 la sută. Discutăm încă până la finalul săptămânii. Banii ar trebui să vină în prima jumătate a lunii aprilie.

Chicu susține că banii vor fi utilizați pentru reparația a circa 250 de kilometri de drum, inclusiv o parte din traseul de ocolire a orașului Chișinău. Inițial, despre credit a anunțat Igor Dodon, după una dintre vizitele sale în Rusia. Acesta vorbea despre jumătate de miliard de dolari, iar în doar câteva luni, suma s-a micșorat până la 200 de milioane. Analiștii politici au calificat laudele lui Dodon drept PR-politic.

Totodată, Ion Chicu a anunțat că mai multe proiecte, inclusiv cel care prevede repartizarea profitului Băncii Naționale a Moldovei în bugetul de stat, au fost aprobate și trimise în Parlament pentru examinare. Potrivit premierului, inițiativa a fost discutată cu Fondul Monetar Internațional, care și-a dat acordul ca BNM să ofere 50 la sută din profitul său.

ION CHICU, prim-ministru: În sens final, înseamnă o povară financiară mai redusă în ceea ce privește deservirea datoriei, care reiese din garanțiile remise de Guvern, urmare a furtului miliardului în 2014.

Anterior, Igor Dodon a propus diminuarea profitului BNM cu 5-6 miliarde de lei, iar banii redistribuiți pentru achitarea datoriei miliardului. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, spunea că o eventuală retragere a rezervelor Băncii Centrale ar duce la majorare inflației, deprecierea leului, care ar lovi, în primul rând, în oamenii cu venituri modeste.

Banii din creditul rusesc, despre care președintele Igor Dodon vorbea anul trecut, ar putea ajunge la Chișinău la începutul lui aprilie, anunță premierul Ion Chicu. Totodată, acesta spune că în parlament urmează să fie votat proiectul de lege privind repartizarea profitului Băncii Naționale în bugetul național.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Proaspătul deputat PSRM Ștefan Gațcan a părăsit socialiștii și trece la ProMoldova

Proaspătul deputat PSRM, ales pe circumscripția Hâncești, Ștefan Gațcan, a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM …