15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Cetăţenii ruşi au votat: Vladimir Putin va putea candida pentru încă două mandate | VIDEO

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână la cârma Kremlinului până în 2036, transmite Reuters.

Rezultatele preliminare au fost anunţate miercuri, cu cinci ore înainte de închiderea urnelor. La modul practic, în anul 2024, atunci când expiră actualul mandat al președintelui, Putin va putea fi ales din nou pe un termen de şase ani şi va avea dreptul să candideze şi în anul 2030. Liderul de la Kremlin susţine că nu s-a decis încă în privinţa candidaturii.

Cetățenii ruşi au fost încurajaţi să participe la referendumul desfăşurat timp de o săptămână prin tombole cu premii şi publicitate pentru celelalte modificări din pachetul de reformă, cum ar fi protecţia pensiilor şi interzicerea de facto a căsătoriilor homosexuale.

Din ordinul lui Putin, cei care au mers miercuri la vot însoţiţi de copii au primit câte un premiu de 10 mii de ruble, echivalentul a 141 de dolari. Prezenţa la vot atinsese aproape 60 la sută miercuri, la prânz. Pentru validarea referendumului pragul este de 50%, iar pentru schimbarea Constituţiei este necesară doar majoritatea simplă a voturilor exprimate.

ONGul ”Golos”, care monitorizează alegerile, a anunţat că nu va putea confirma legitimitatea rezultatului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 396 de cazuri noi au fost înregistrate, șase oameni au pierdut lupta cu virusul. Printre victime este și un medic, soția căruia a murit din cauza coronavirusului | VIDEO

396 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate astăzi, astfel bilanțul persoanelor …