Știrea zilei

Cetățenii RM pot contesta amenzile primite pe timp de pandemie, în urma deciziei CC. Mărimea penalităţilor, revizuită

Cetățenii R. Moldova care au fost amendați în ultimele luni pentru că au încălcat regulile epidemiologice impuse de autorități, în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de COVID-19, pot merge în instanța de judecată pentru a cere revizuirea deciziilor prin care au fost amendați.

Acest lucru a devenit posibil după ce Curtea Constituțională a stabilit astăzi că, în cazul persoanei fizice, diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale (22 500 de lei) și cea maximă de 500 de unități convenționale (25 000 de lei) este prea mică și nu-i acordă instanței de judecată posibilitatea aprecierii proporționalității sancțiunii aplicate prin raportare la fapta contravențională și la circumstanțele cazului.

Avocatul Victor Panțîru, care l-a reprezentat astăzi pe deputatul Octavian Țîcu la ședința Curții Constituționale, după ce ultimul a solicitat controlul constituționalității articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că în instanță pot merge doar persoanele care nu au fost amendate cu suma maximă, indiferent dacă au achitat deja sau nu amenda.

După ce Înalta Curte a declarat neconstituțională limita minimă de 450 de unități convenționale, păgubiții pot solicita diminuarea amenzilor și, eventual, pot cere diferența, în cazul în care au plătit deja o sumă mai mare.

Solicitată de Ziarul NAȚIONAL, consiliera ministrului Afacerilor Interne, Alina Zbancă, a declarat că până în prezent oamenii legii au amendat 2 736 de persoane fizice, 106 agenți economici, 57 de transportatori și 38 de biserici pentru încălcarea restricțiilor impuse de autorități în legătură cu pandemia de COVID-19.

Suma totală a amenzilor aplicate se ridică la 56 de milioane de lei.

Totodată, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege privind modificarea mai multor acte legislative, inclusiv a Legii privind regimul stării de urgență, de asediu și de război, Codului administrativ, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice, scrie unimedia.info.

Modificările presupun, printre altele, reducerea amenzilor pentru nerespectarea prevederilor/măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, precum și a măsurilor de sănătate publică stabilite de autoritățile competente.

Valoarea propusă a amenzilor va constitui de la 40 la 100 de unități convenționale pentru persoana fizică și de la 200 la 700 de unități convenționale — pentru persoana juridică. În prezent, acestea constituie de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice – echivalentul a 22500-25000 de lei și, respectiv, 50000-75000 de lei.

Totodată, se propune aplicarea sancțiunilor pentru comiterea repetată a aceleiași contravenții, în valoare de 300-500 unități convenționale – pentru persoane fizice și 1000-1500 unități convenționale – pentru persoane juridice.

O altă modificare propusă rezidă în instituirea obligației exprese ca dispozițiile Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova, precum și hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică să fie publicate pe pagina web oficială a Guvernului.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.

Amintim că magistrații de la CC au declarat neconstituțional textul din articolul 76 prim, alineatul (1) din Codul contravențional, „de la 450”, care presupune că persoanele fizice ce „nu respectă măsurile de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică”, se sancționează cu cel puțin 22.500 de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …