Știrea zilei

Cercetătorii din Hong Kong au dezvoltat vaccinul pentru coronavirus. Când va putea fi folosit

O echipă de cercetători din Hong Kong a dezvoltat deja un vaccin pentru coronavirusul ucigaș apărut în China, dar mai este nevoie de timp pentru ca acesta să fie testat, a anunțat marți un profesor citat de South China Morning Post.

Profesorul Yuen Kwok-yung, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Hong Kong, a dezvăluit că echipa sa a izolat deja virusul după primul caz semnalat în oraș. ”Am produs deja vaccinul, dar va lua mult timp testarea lui pe animale”, a declarat Yuen. Profesorul a precizat că testarea vaccinului pe animale ar putea lua luni de zile, iar testele clinice pe oameni ar putea dura un an până la finalizarea produsului, scrie presa română.

Vaccinul produs de experții din Hong Kong este o variantă modificată a unui vaccin inventat tot de ei pentru gripă. Echipele de specialiști din SUA și China lucrează la rândul lor la dezvoltarea unui vaccin, iar experții de la Beijing au anunțat că acesta ar putea fi gata într-o lună. Dar profesorul Yuen și-a exprimat îndoielile cu privire la termenul optimist. Vaccinul dezvoltat în China, a spus el, se bazează cel mai probabil pe un virus dezactivat.

Pentru testarea vaccinului, este necesar ca acest virus inactiv să fie injectat unui animal, care apoi să fie expus la virusul activ, pentru verificarea imunității. ”Dacă vaccinul pare eficient și sigur pentru mai multe specii de animale, atunci va merge în teste pe oameni. Dar asta durează cel puțin un an, chiar și în varianta cea mai rapidă”, a spus profesorul. Yuen și-a mai exprimat și temerea privind posibile complicații ce ar putea apărea în urma folosirii unui astfel de vaccin.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Epidemiologi: Copiii ar putea să nu transmită Covid-19

Există semne potrivit cărora copiii ar putea să nu transmită noul coronavirus la fel ca …