Știrea zilei

Centrul de triere de la Moldexpo, gata pentru a primi pacienți. Are aproape de două ori mai puține locuri decât s-a anunțat inițial | VIDEO

Centrul de triere a persoanelor suspecte de coronavirus de la Moldexpo este gata pentru a primi pacienți. Cel puțin asta susțin unii responsabilii de acolo, care însă nu ne-au permis să intram astăzi în interiorul pavilionului. Șeful statului a anunțat că acolo vor fi plasate persoanele suspecte de coronavirus, capacitatea lui fiind de 400 de pacienți și nu 700 cât declarau anterior premierul și ministrul sănătății. Totuși, numărul locurilor ar putea fi majorat până la câteva mii, spun oficialii care menționează că primii 75 de oamenii vor fi aduși acolo deja mâine, asta deși de dimineață unii responsabili nu ne-au putut spune când vor începe internările.

Termenul de pregătire a Centrului de triere a celor care sunt suspectați că ar fi luat virusul periculos, amenajat la Moldexpo, a fost extins. Potrivit informațiilor apărute în presă, au fost deja amenajate spațiile de primire, au fost aduse mai multe paturi și cearșafuri. Autoritățile sunt ajutate în acest proces de militarii Armatei Naționale. Capacitatea de primire a spitalului provizoriul este de circa 700 de persoane. Când însă vor fi primiți primii pacienți nu se știe însă cu exactitate.

DENIS CIORNELA, reprezentant Centrul de triere de la „Moldexpo”: Pacienții când vor veni aici nu vă putem spune cu exactitate, dar pentru mâine dimineața vă anunț.

VADIM BRÂNZANIUC, pretorul sectorului Buiucani: El e gata, e dezinfectat. Așteptăm pacienți, dar nu ne dorim să vină.

Primarul capitalei, Ion Ceban, a scris pe o rețea de socializare că toate cheltuielile de amenajare au fost susținute de municipalitate, iar când va fi deschis Centrul va decide Ministerul Sănătății. Edilul a mai spus că tot echipamentul de la Moldexpo este de la Spitalul Nr.3, iar primăria Chișinău a alocat un milion de lei pentru lucrurile care mai sunt necesare. Supliniri adăugătoare. Potrivit lui Ceban, pe partea medicală au fost acordate șapte milioane de lei, iar alte 40 de milioane destinate reparațiilor capitale vor fi redirecționate pentru dotări și echipamente. Potrivit autorităților, la Centrul de triere vor fi transportate toate persoanele care sunt suspecte infecției cu noul tip de virus. Aici vor fi testați la COVID-19, iar cei infectați vor fi internați în spitalele specializate din capitală. Spitalul improvizat „Centrul COVID-19” va fi condus de Oleg Crudu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație Partidului Politic „ŞOR”, mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia au ajuns în țară | VIDEO

Mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia, din cauza pandemiei de coronavirus, au ajuns în …