Știrea zilei

Centrul de triere de la Moldexpo, aproape gata: În ce condiții și când vor fi primiți primii pacienți | VIDEO

Centrul de triere de la Moldexpo este gata în proporție de 90 la sută și va primi primii pacienți până la sfârșitul acestei săptămâni. Cel puțin, asta promit autoritățile, care, anterior, spuneau că „Centrul COVID-19” va fi funcțional încă de miercuri. Astăzi mai mulți oficiali au inspectat cum decurg lucrările de amenajare a primului pavilion de la Moldexpo. Ulterior, în fața presei au anunțat că spitalul improvizat este dotat cu echipajul necesar și că totul este pus la punct, inclusiv personalul medical a fost instruit.

Centrul de triere este pregătit în proporție de 90 la sută. În primul pavilion au fost amenajate trei zone de primire a pacienților cu un total de 220 de paturi. Spitalul improvizat va asigura triajul persoanelor suspecte de infecția provocată de COVID-19, în funcție de starea lor de sănătate: gravă, gravitate medie sau satisfăcătoare.

OLEG CRUDU, director „Centrul COVID-19”: Bolnavii se vor afla aici până la 24 de ore. În acest timp, bolnavilor li se infirmă, ori li se confirmă diagnosticul de COVID. În momentul când se confirmă diagnosticul de COVID noi facem legătură cu spitalul de referință și bolnavul va fi transferat. 

Saloanele improvizate, unde vor fi internați pacienții, sunt dotate cu pat, scaun și masă, iar temperatura în încăpere va fi de 23-25 de grade Celsius. În proces de amenajare sunt și două blocuri sanitare. Centrul dispune de o sală de reanimare, laborator clinic, cabinet de Roentgen mobil și instalație imagistică digitală. Spitalul improvizat este dotat cu utilaj performant cu ajutorul căruia care vor fi analizate mai multe probe.

TUDOR CEAICOVSCHI, director companie de utilaje medicale: Este un echipament automat- aparat biochimic care procesează 133 de teste pe oră. Poate să facă toată biochimia. Este important că este exclus factorul uman. S-au pus testele, s-a programat și el automat procesează aceste probe.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: Centrul va fi dotat, nu imediat acum când se asigură funcționalitatea, și cu laboratorul de testare, va fi mai comod și pentru centru.

Potrivit responsabililor, personalul medical care va activa în cadrul Centrului a fost instruit de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății în vederea acordării asistenței medicale

Potrivit responsabililor, personalul medical care va activa în cadrul Centrului a fost instruit de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății în vederea acordării asistenței medicale pacienților cu infecție de COVID-19. Nu se știe însă, deocamdată, de câți medici este vorba.

OLEG CRUDU, director „Centrul COVID-19”: Echipele vor lucra nu mai mult de opt ore. Trei echipe vor lucra în 24 de ore. Respectiv, ele vor fi schimbate.

Centrul de triere de la Moldexpo a fost amenajat din banii primăriei Chișinău, cu sprijinul specialiștilor din domeniul medical din capitală. Și militarii Armatei Naționale au venitu cu un aport.

ALEXANDRU PÎNZARI, ministrul Apărării: Ce ține de ordine publică, noi suntem în sprijinul poliției și a carabinierilor pentru a menține aici liniștea și siguranța.

ION CEBAN, primarul municipiului Chișinău: Practic tot ce este aranjat aici astăzi, se face din acele stocuri, finanțe din municipalitate, inclusiv alimentația.

Autoritățile preconizează să deschisă Centrul de triere la sfârșitul acestei săptămâni. În prezent, se desfășoară lucrări de amenajare a celui de-al doilea pavilion de la ,,Moldexpo”, unde vor fi amplasate 200 de paturi pentru pacienți.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație Partidului Politic „ŞOR”, mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia au ajuns în țară | VIDEO

Mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia, din cauza pandemiei de coronavirus, au ajuns în …