Știrea zilei

Centrul COVID-19 de la „Moldexpo”: Zona galbenă, roșie și verde, laborator, radiologie și imagistică | VIDEO

62 de pacienți infectați cu noul coronavirus sunt în stare gravă, iar două persoane au fost externate ieri. Datele au fost prezentate de ministrul Sănătății, în această dimineață. Viorica Dumbrăveanu a mai spus că spitalul raional din Ștefan Vodă a fost plasat în carantină. Anterior, Comisia pentru Situații Excepționale a decis izolarea localității, după ce 57 de persoane au fost infectate. Totodată, în cadrul briefingului, autoritățile au mai anunțat că Centrul pentru triere “COVID-19”, amenajat la Moldexpo, este gata în proporție de 90 la sută.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății: „În acest momentul în Republica Moldova sunt înregistrate 505 cazuri a persoanelor infectate de COVID-19. Cazuri de import avem 80, cazuri secundare cu transmitere locală – 425. În instituțiile sanitaro-publice sunt în stare gravă 62 de persoane, gravitate medie- 221 de persoane și stare satisfăcătoare 158 de persoane. Totodată, ieri au fost tratate încă două persoane, respectiv acum avem 26 de persoane care s-au tratat de COVID-19. Aseară am luat decizia de a pune în carantină spitalul raional din Ștefan Vodă, astfel toți pacienții infectați cu noul coronavirus au fost redirecționați spre Chișinău. Iar în ceea ce ține de funcționarea Spitalului raional Soroca, dat fiind faptul că este dotat corespunzător, există potențial la nivel de resurse umane, rămâne să fie funcțional sub monitorizarea continuă, care este realizată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Au fost delegați specialiști de la ANSP pentru consolidarea capacităților profesionale pe platforma laboratorului din Bălți, care, la fel, va fi dotat în mod centralizat cu teste, pentru a realiza procedura de testare a cetățenilor din nordul Republicii Moldova.”

OLEG CRUDU, directorul „Centrul COVID-19”: „Centrul COVID-19 Chișinău este pregătit în proporție de 90 la sută, poate mai mult. Sunt deschise trei zone: zona de triaj primar, zona de triaj de etapă, unde va fi zona galbenă pentru pacienții gravi, care dispune în prezent de 80 de paturi și zona roșie, care dispune de o capacitate de 40 de paturi. Pe moment, sunt 10 paturi amenajate. Și adăugător, în zona verde sunt 100 de paturi amenajate. Sunt absolut dotate, inclusiv laboratorul, radiologia și imagistica. Astăzi vom face trainingul epidemiologic a lucrătorilor medicali, este un lucru foarte important și astăzi sau poate mâine, în prima jumătate a zilei, se va efectua simularea fluxului de pacienți. După aceste măsuri, în funcție de necesitate, indicație și moment, Centrul poate fi pus în funcțiune.”

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Air Moldova: Cerem Guvernului să nu folosească compania aeriană în jocuri cu business-ul | VIDEO

Guvernarea blochează activitatea Air Moldova, susțin reprezentanţii companiei. Potrivit lor, Air Moldova ar fi accesat …