Știrea zilei

CEC: Astăzi vor fi aleși aproape 900 de primari și peste 11.500 de consilieri locali | VIDEO

Moldovenii își aleg, astăzi, primarii și consilierii locali care le vor reprezenta interesele în următorii ani, dar și 4 deputați noi. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, astăzi vor fi aleși aproape 900 de primari și peste 11 mii 500 de consilieri locali. La urne sunt așteptați peste 2 milioane 800 de mii de cetățeni. Datele Comisiei Electorale Centrale arată că la ora 7.00 au fost deschise toate secțiile de votare.

Pentru alegerile locale generale au fost deschise aproape 2000 de secții de votare.

Cele mai multe se găsesc în circumscripțiile Chișinău, Orhei și Ungheni. Iar cele mai puține – în Dubăsari și Basarabeasca.

Numărul bărbaților care s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 depășește de aproape trei ori numărul femeilor candidate la această funcție.

Astfel, femeile constituie doar 27 la sută din numărul total al candidaților înscriși în cursa electorală.

Tot astăzi, au loc alegeri parlamentare noi în patru circumscripții, unde mandatele de deputat au devenit vacante după ce foștii deputați fie au trecut în altă funcție, fie au renunțat la fotoliul de parlamentar. Este vorba de Vlad Plahotniuc și Viorel Melnic, care au renunțat la mandate și Andrei Năstase cu Maia Sandu, care au ales funcții în Guvern.

Alegerile parlamentare se desfășoară în circumscripția nr.17 Nisporeni, nr. 33 Chișinău, nr.48 Slobozia, Bender și Tiraspol și nr.50, la vest de Republica Moldova, unde candidează 29 de persoane.

Pentru scrutinul parlamentar, 50 de secții de votare sunt deschise pentru circumscripția electorală Nisporeni și 27 de secții de votare în Chișinău.

Alte 25 de secții de votare sunt organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, iar 85 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova, pentru circumscripția nr.50.

Pentru organizarea alegerilor parlamentare noi, în cele patru circumscripţii uninominale s-au cheltuit aproximativ 12 milioane de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Controversat și fără consens”. Comisia de la Veneția critică modul în care au fost numiți patru membri CSM

Comisia de la Veneția a venit cu o reacție la numirea a patru membri ai Consiliului …