Știrea zilei

Cea mai mare grevă contra schimbărilor climatice din istorie | VIDEO

Grevă pe întregul glob. Cel mai mare protest din istorie împotriva schimbărilor climatice are loc vineri, mai bine de 4.600 de manifestații fiind organizate în 139 de state. Milioane de protestatari de pe întreaga planetă cer măsuri urgente pentru stoparea crizei climatice, oprindu-şi activitatea în sălile de curs sau la locurile de muncă.

Greva se desfăşoară chiar înaintea summit-ului ONU pentru acţiune în privinţa schimbărilor climatice, care va avea loc luni, la New York. Tinerii activişti de mediu sunt principalele feţe din fruntea protestelor, dar acestora li se alătură părinţi, muncitori, sindicate, diferite companii şi organizaţii într-o încercare a pune presiunea asupra liderilor politici să  adopte  măsuri urgente de răspuns la criza climatică.

Primele manifestații au avut loc în Australia, unde circa 300.000 de persoane au participat la mai  mult de 100 de marșuri.

Mai mulți elevi din  Insulele Solomon s-au strâns pe plajă, cu steaguri și mici scuturi din lemn, în  semn de solidaritate cu mișcarea globală.

În Kiribati oamenii au ieșit la protest pentru că le este frică că în mai puțin de 25 de ani, dacă vor  continua aceste schimbări climatice, ar putea ajunge sub apele Oceanului Pacific.

În Jakarta, Indonezia, studenții au cerut autorităților să ia măsuri în fața incendiilor de vegetație de  pe insulele Borneo și Sumatra.

Protestatarii din capitala  Thailandei, Bangkok, ce se află la doar 1,5 metri deasupra nivelului mării, circa 200 de protestatari au mărșăluit spre Ministerul Mediului și au cerut Guvernului să decreteze  stare de urgență climatică.

Niciun protest nu a fost autorizat în China, țara care emite cea mai mare cantitate de gaze cu  efect de seră, dar oamenii spun că vor găsi o altă modalitate de a se face auziți.

Pe lângă aceste state, proteste s-au desfășurat  în majoritatea ţărilor europene.

Evenimentele au loc după ce, în martie, o serie similară de proteste a strâns în stradă sute de mii de protestatari. Speranţa participanţilor este că seria de greve va arăta liderilor politici că nu doar cei tineri vreau măsuri urgente de răspuns la criza climatică. „Grevele pentru climă din septembrie vor naşte un val uriaş de acţiune şi ambiţie renăscută pe întreaga suprafaţă a globului”, arată  organizatorii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …