Știrea zilei

Ce presupune starea de urgență în sănătate publică în care ar urma să intrăm din 16 mai

Starea de urgență, instituită de Parlament acum două luni pentru a stopa extinderea pandemiei de COVID-19, expiră astăzi, iar autoritățile se pregătesc să decreteze stare de urgență în sănătate publică începând cu ziua de sâmbătă, 16 mai, care ar putea dura până la 30 iunie curent, ziarulnational.md.

De această dată, starea de urgență va fi aprobată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, prezidată de premierul Ion Chicu.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că cele două situații nu se deosebesc prea mult, întrucât în continuare este vorba de aceleași măsuri restrictive care sunt necesare pentru a preveni răspândirea pandemiei, iar activitățile economice, ale instituțiilor medicale sau ale celor de educație vor fi reluate treptat, în funcție de situația epidemiologică din R. Moldova.

Aceeași sursă nu a exclus faptul că starea de urgență în sănătate publică ar putea fi ridicată mai devreme de 30 iunie sau, din contra, ar putea fi extinsă, dacă va escalada situația legată de COVID-19.

Persoanele aflate în grupurile de risc în ceea ce privește îmbolnăvirea cu noul coronavirus sunt îndemnate să stea acasă în continuare și să se abțină de a ieși în locuri aglomerate.

Totodată, păstrarea distanței sociale de cel puțin un metru este obligatorie și ar putea fi impusă până la finele anului, este necesar de respectat etica tusei și igiena mâinilor ca măsuri împotriva infecției cu COVID-19.

Specialiștii le mai recomandă cetățenilor să se abțină să meargă fără motiv plauzibil în instituțiile medicale, iar când manifestă semne de boală respiratorie – să-și telefoneze medicul de familie sau la 112.

„Revenirea la alte activități se va face gradual și va fi adaptată situației epidemiologice. Cu cât mai ascultători vom fi vizavi de recomandările specialiștilor, cu atât mai repede vom reveni la ceea ce numim normalitate”, a punctat și șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …