Știrea zilei

Ce înseamnă o pandemie și ce acțiuni sunt întreprinse în Moldova pentru a preveni contaminările | VIDEO

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis, miercuri, că numărul infecțiilor provocate de coronavirus la nivel mondial a atins nivelul unei pandemii. Asta înseamnă că toate statele vor trebui să ia măsuri drastice pentru a preveni răspândirea virusului. Ce înseamnă o pandemie și ce acțiuni sunt întreprinse în Moldova pentru a preveni contaminările, aflați în continuare.

Potrivit OMS, o pandemie înseamnă răspândirea la nivel mondial a unei noi boli și este anunțată atunci când un virus apare și se răspândește în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el.

IGOR POCANEVICI, reprezentant OMS în Republica Moldova: „Asta înseamnă că virusul are potențialul de a se răspândi la nivel global. Acest lucru se întâmplă acum, tot mai multe țări înregistrează pe teritoriul lor cazuri de infectare prin COVID-19. Acest lucru nu înseamnă că boala sau unele simptome s-au intensificat sau numărul victimelor și mortalitatea au crescut, acest lucru indică potențialul de astăzi.”

Ca urmare, toate țările, inclusiv Republica Moldova, unde sunt înregistrate deja patru cazuri de coronavirus, sunt obligate să ia măsuri drastice de limitare a extinderii coronavirusului. De cealaltă parte, Ministrul Sănătății susține că recomandările OMS sunt deja implementate în Moldova, cu mult timp înainte de a fi declarată pandemia.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Noi deja am întreprins câteva măsuri, care nu erau prevăzute la nivelul codului portocaliu, adică noi anticipăm anumite lucruri – acele restricții pe care noi le-am determinat cu convocările în masă, și acele fișe pe care noi le aplicăm.”

Dumbrăveanu susține că în funcție de numărul cazurilor înregistrate, acțiunile pentru prevenirea răspândirii virusului vor fi înăsprite.

Despre măsurile care urmează să fie luate au discutat mai bine de trei ore și responsabilii de vârf din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene. Pentru a preveni răspândirea virusului, în premieră, oficialii au discutat în cadrul unei videoconferințe.

Iar Comisia Europeană a decis să aloce aproximativ 7,5 miliarde de euro pentru a demara cât mai rapid investiţii în valoare de 25 de miliarde de euro în ţările cele mai afectate de coronavirus – Italia, Franţa şi Germania.

Ultima pandemie a fost înregistrată în 2009 pentru gripă H1N1 sau gripa porcină, cum era numită, care a ucis sute de mii de oameni la nivel global. În istoria lumii au fost înregistrate și alte pandemii: HIV, la începutul anilor 80, gripă spaniolă, ciuma bubonică și variolă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Câte cazuri de Covid-19 sunt active și care este repartiția lor pe raioane

După mai bine de 4 luni, de la depistarea primului caz de Covid-19, aproape 20 …