Știrea zilei

Bulgaria va plăti mai puțin pentru gaz decât Moldova | VIDEO

Bulgaria a primit un cadou simbolic din partea companiei Gazprom, cu ocazia celei de-a 142-a aniversare a eliberării din războiului ruso-turc. Anunțul a fost făcut, cu o zi înainte, de premierul Boyko Borisov. Prețurile pentru achiziții, cât și pentru consumatori, au fost reduse cu 40 la sută. Respectiv, Bulgaria va plăti pentru o mie de metri cubi de gaz rusesc, cu 33 de dolari mai puțin decât Moldova.

Bulgaria va beneficia de un preț cu 40% mai ieftin pentru gazele importate din Rusia. Acest lucru a fost confirmat și de compania „Gazprom Export”. În termeni nominali, prețul de achiziție va fi de 140 de dolari per 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce înseamnă că Bulgaria va plăti cu 33 de dolari mai puțin, decât plătește în prezent Republica Moldova.

De menționat că, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, Bulgaria își anunțase intenția de a reduce în jumătate achizițiile de gaz rusesc și că vor obține combustibilul necesar țării din alte surse. Atunci, prim-ministrul Bulgariei a anunțat că compania „Bulgargaz” va iniția reduce cu 40% costurile la gaze pentru consumatori.

Reamintim că și președintele Igor Dodon, anunța, în mod repetat, că Moldova va beneficia de o reducere semnificativă a prețurilor gazelor rusești, în cazul în care partidul socialist va câștiga alegerile. Și, într-adevăr, începând cu 1 ianuarie 2020, prețul de achiziție a scăzut de la 237 la 173
ВЫПУСК «Stiri TVC RO 19.00 4 Martie »
13/24
de dolari pentru 1000 de metri cubi, doar că tariful pentru consumatorul final a rămas același, contrar tuturor speranțelor populației și promisiunilor președintelui. Atunci, conducerea Moldovagaz și premierul țării au declarat că, de fapt, reducerea prețului de achiziție, a permis evitarea unei noi majorări a tarifului pentru consumatorii finali, lucru care era inevitabil, deoarece anul trecut, tariful nu a fost ajustat corect și în timp util.

Astfel, deși conducerea Moldovei și a Rusiei afirmă că țările sunt parteneri strategici, prețul gazelor pentru țara noastră rămâne a fi unul dintre cele mai ridicate din regiune. Bunăoară, prețul mediu de achiziție a gazului din Europa la licitațiile din luna ianuarie a fost de 137 de dolari pentru o mie de metri cubi. Iar, în 2019, Gazprom a vândut gazul la un preț de circa 162,4 dolari pentru o mie de metri cubi.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Chinezii au deja două vaccinuri anti-Covid. Au fost testate cu succes pe oameni

Primele teste realizate pe oameni cu un vaccin creat de o companie chineză împotriva noului …