Știrea zilei

Cazul surorilor Haciaturian care și-au ucis tatăl abuziv: Anchetatorii nu renunță la acuzații

Anchetatorii ruși au refuzat să renunțe la acuzația de omor împotriva a trei surori care și-au ucis tatăl abuziv în timp ce acesta dormea, lăsând un caz controversat într-un impas legal, relatează BBC.

Fetele au așteptat ca Mihail Haciaturian, în vârstă de 57 de ani, să adoarmă și apoi l-au atacat cu un cuțit, un ciocan și un spray lacrimogen. Bărbatul a fost lovit de multe ori în zona capului și a gâtului, el având mai mult de 30 de răni de cuțit.

Procuratura generală a concluzionat la începutul acestui an că surorile Haciaturian au fost supuse unor abuzuri fizice și sexuale prelungite, iar uciderea bărbatului ar trebui privită ca o „autoapărare necesară”. Era de așteptat ca hotărâre să ducă la închiderea cazului, transmite presa română.

Un avocat al fetelor declarat însă pentru BBC că poziția parchetului a fost respinsă acum de comisia de investigații a Rusiei. În iulie 2018, Maria, Angelina și Cristina, cu vârste de, 17, 18 și respectiv 19 ani și-au înjunghiat și lovit tatăl, în timp ce acesta dormea.

Ele au povestit că, în aceeași zi, tatăl lor le certase pentru că nu au făcut curățenie corect în apartament și le-a dat cu spray lacrimogen în față. Anchetatorii au descoperit că fetele au fost bătute, torturate, ținute prizoniere și abuzate sexual de tatăl lor, în ultimii trei ani.

Sute de mii de persoane au semnat o petiție în sprijinul surorilor, iar cazul lor a fost un argument puternic pentru o nouă lege împotriva violenței domestice.

Activiștii pentru drepturile omului au afirmat că surorile nu sunt infractoare, ci victime, pentru că nu aveau niciun mijloc de a obține ajutor și nimeni nu le-a protejat împotriva tatălui abuziv. Totuși, comisia de investigații, care a făcut o nouă anchetă, a ajuns la aceeași concluzie: este vorba despre crimă cu premeditare, a spus avocatul Alexei Lipser.

Cu toate acestea, întrucât nu există dovezi noi, avocatul consideră că poziția procurorului va rămâne neschimbată. „Acum, fie că anchetatorii trebuie să fie de acord cu procurorul și să schimbe acuzația în autoapărare, fie ea continuă să facă ping-pong cu acest caz”, a spus avocatul.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …