Știrea zilei

Câți bani au fost recuperați de pe urma furtului miliardului | VIDEO

Peste două miliarde de lei au fost recuperați  până în prezent în urma fraudei bancare din ţara noastră. Despre acest lucru a anunțat  guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, după ce în cadrul Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a Parlamentului, a prezentat  raportului anual al BNM pentru anul 2018.  

Deși se vehiculează că din miliardul furat nu s-a întors nici un leu,  guvernatorul BNM,  Octavian Armașu declară contrariul.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „Dacă vorbim de situația la moment, sunt rambursate 2 miliarde 274 de milioane de lei, asta este situația la zi. Parțial vin din rambursarea creditelor vechi, parțial vin din lichidarea activelor băncii cum sunt sedii și așa mai departe și altele au fost acele  titluri executorii.”

În același timp, Octavian Armașu a spus că după criza bancară din Republica Moldova,  moneda națională a cunoscut o perioadă de apreciere.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „Leul nostru în ultimii ani în termeni reali s-a apreciat semnificativ față de partenerii  noștri.”

Totodată, la prezentarea raportului, guvernatorul s-a lăudat și cu realizările Băncii  Naționale a Moldovei pe parcursul anului 2018.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „A fost implementată legea nouă privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, a fost lansat depozitarul central unic, a fost îmbunătățită  legislația în domeniul sistemelor de plăți.”

De asemenea, șeful de la BNM a spus și care sunt prioritățile Băncii naționale pentru  viitor.

OCTAVIAN ARMAȘU, guvernatorul BNM: „Prima prioritate este să ducem la bun sfârșit programul cu FMI. Dezvoltarea de mai departe a cadrului legal care să acorde băncii naționale toate instrumentele pentru a menține stabilitatea în sistemul bancar și deja cu bătaie pe termen mai lung ne gândim la dezvoltarea și modernizarea sistemelor de plăți în  Republica Moldova.”

Conform raportului prezentat de guvernatorul BNM la Parlament, în total, până la finele anului trecut, cele trei bănci în proces de lichidare, au achitat 1,7 miliarde lei. Menționăm că anterior și procurorii de la Procuratura Anticorupție au declarat că în urma fraudei bancare din ţara  noastră, oamenii legii au reuşit să recupereze peste 2 miliarde de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Banca Mondială oferă Chișinăului 92 de milioane de euro

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi o finanțare în sumă de 92 …