Știrea zilei

Carantină moldovenească: În ce condiții a fost izolată femeia suspectată de coronavirus? | VIDEO

Femeia din Micleușeni, raionul Strășeni, care a fost suspectată de coronavirus a fost astăzi externată din spital. Echipa noastră de filmare a reușit să discute cu ea. Femeia ne-a povestit cum a ajuns ajuns la spital și în cât timp a aflat dacă are sau nu virusul ucigaș. Cum au reacționat medicii și ce știu în general oamenii din sat despre coronavirus, vedeți într-un reportaj exclusiv.

Silvia Zasadnâi, în vârstă de 49 de ani, s-a întors acum două săptămâni din Italia, din Treviso, localitate aproape de Venetto, regiune aflată în epidemie de coronavirus. Când a revenit acasă, în peninsulă încă nu era nici un caz confirmat cu virusul ucigaș. În urmă cu trei zile însă, femeia a făcut febră de peste 38 de grade. Speriată, a chemat imediat ambulanța.

SILVIA ZASADNÂI: Aceștia de la ambulanță când au venit mi-au spus că nu este nimic grav. M-au controlat, m-au ascultat, totul e bine. Duceți-vă, a doua zi la Tamara Vasilevna la spital și ea o să vă scrie un tratament că aveți o simplă răceală. 

Femeia spune că, a mers și la sora medicală din sat. Acesta însă, când a auzit că pacienta a venit recent din Italia, s-a alertat.

SILVIA ZASADNÂI: Sora medicală, doamna Valentina când a auzit a făcut așa o panică, a făcut gălăgie, la toți măști și mie mască că adică e coronavirus, nu intrați aici și nu ieșiți. A chemat ambulanța și m-au adus aici la spital.

La spitalul raional Strășeni femeia a fost plasată în carantină pentru 3 zile. A făcut testul pentru coronavirus și cel pentru gripă sezonieră. Între timp a primit pastile pentru răceală și febră. Potrivit ei, condițiile din boxa în care a fost izolată au fost satisfăcătoare. Singura problemă a fost apa murdară de la robinet cu care nici măcar nu putea să se spele pe mâini.

SILVIA ZASADNÂI: Curge apă neagră că eu am luat într-un borcan acasă. Am pus-o de ieri seara ca să văd dacă se limpizește și ea încă acuma nu-i limpizită.

ION ZASADNÂI: Iaca uitațivă. Ministerul sănătății să vadă ce-i. Ce fel de apă este la Strășeni.

OLGA CEAGLEI, director interimar, spitalului raional Strășeni: Administrația locală, fondatorul întreprinde toate măsurile pentru a îmbunătăți condițiile spitalului nostru.

Potrivit medicului, probele au fost expediate la Chișinău și peste o zi s-a aflat că pacienta nu are coronavirus, ci o simplă viroză. Vineri, femeia a fost externată.

OLGA CEAGLEI, director interimar, spitalului raional Strășeni: Suspecția dată a fost într-o stare foarte minimală, dar deoarece este atenționată toată țara, am suspectat și noi într-o măsură foarte mică.

Soțul femeii spune că medicii nu s-au îngrijorat de sănătatea sa sau a celor cu care soția sa a fost în contact cele două săptămâni de când a venit din Italia.

ION ZASADNÂI: Nici nu au venit ca să-mi spună ceva, să mă controleze și pe mine, am fost la spital în sat și nu mi-au spus nimic.

OLGA CEAGLEI, director interimar, spitalului raional Strășeni: Este precizat că e negativ, problema este scoasă.

Vecinii familiei Zasadnâi confirmă spusele bărbatului. Totodată, ei susțin că nici nu au fost informați de vreun medic despre virus ucigaș și că știu despre el doar din presă și internet.

Am fost în contact cu doamna. Nu a fost medicul de familie? Nu a fost nimeni absolut. Noi ne protejăm așa cum putem noi – ne spălăm des mâinile, ne clătim gâtul cu apă cu sare, cu sodă de mâncare. 

Noi am fost la o zi de naștere toți împreună, am bău dintr-un pahar cu ea și ne-am pupat și totul e normal. Da nu a fost nimeni la noi să ne vadă să ne controleze de coronavirus.

Medicul de familie din Micleușeni a refuzat să discute cu noi. S-a încuiat în cabinet și nu a dorit să ne ofere careva explicații.

Totodată, pe holul punctului medical nu am văzut nicio informație sau pliante informative despre coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătății, în Moldova nu există cazuri de infectare cu coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand | VIDEO

Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand Adunarea generală a orheienilor la OrheiLand Опубликовано Partidul ȘOR …