23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

Campania „O lecţie de integritate de la Kapushon” desfășurată la Orhei | VIDEO

La Orhei s-a desfășurat o lecţie de integritate, cu privire la prevenirea corupției, desfăşurată de angajaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie şi voluntarii anticorupţie, în echipă cu rapperul Kapushon. „Un om integru este un om conştient, responsabil, şi care, prin atitudinea sa, este un exemplu pentru cei din jur”, le-a spus Kapushon elevilor prezenţi în sală şi i-a îndemnat să nu tolereze ilegalităţile. La eveniment au participat peste 600 de elevi.

Un alt mod de a învăța – prin cântec. Astfel, activitatea de informare a inclus vizionarea videoclipului la piesa „Dacă ai dat, dacă ai luat”, semnată de rapperul Kapushon, ca instrument de sensibilizare și percepere a riscurilor de dare și luare de mită. Rapperul a răspuns la întrebările celor prezenţi în sală şi a împărţit premii celor mai ingenioşi participanţi.

KAPUSHON, rapper: Nu da mită. Nu da mită și înconjoară corupția. Și dacă unii din ei s-au pus pe gânduri, asta deja e bine.Din start m-am implicat cu mare plăcere, pentru că vreau să aduc și eu un aport cumva pentru societate, un aport pozitiv și o fac cum pot, am făcut-o prin muzică. Activitatea a fost pe cât de utilă, pe atât de necesară, spune reprezentantul CNA, Ion Pruteanu, întrucât elevii au în față examenele de bacalaureat, un moment sensibil în ceea ce privește darea și luarea de mită.

ION PRUTEANU, șef Direcția Educație Anticorupție, CNA: Atunci când avem interacțiunea cu tinerii, încercăm să aducem subiectele date ceva mai delicat, să le explicăm ce înseamnă corupție în educație, forme de corupție în educație, copiatul, plagiatul, despre acele colectări ilicite de bani și de asemenea, încercăm să le explicăm cum trebuie să reacționeze, în caz dacă au loc asemenea situații. 

Reprezentantul CNA ne-a spus și de ce campania de informare „Dacă ai dat, dac-ai luat!” a ajuns anume la Orhei.

ION PRUTEANU, șef Direcția Educație Anticorupție, CNA: La Orhei, deoarece ideea promovării acestui clip este să promovăm în acele instituții unde CNA are voluntarii săi anticorupție. Și la Orhei avem un volunta r. E vorba de Eduard Groza, care este elev al Colegiului Pedagogic. Este un băiat tânăr, implicat, foarte activ.

DUARD GROZA, elev, colegiul Vasile Lupu, Orhei, voluntar CNA:  Scopul meu este să informez tinerii din Orhei despre ce este integritatea, care sunt domeniile corupției, riscurile corupției. Acest lucru eu îl fac prin lecții de integritate, prin flash-moburi, prin însăși activitatea de astăzi.

Ajunsă la final, campania „O lecţie de inregritate de la Kapushon”, a fost organizată timp de 2 luni în 7 localități, din toată țara, cu suportul PNUD în colaborare cu CNA și cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Prima declarație a deputatului democrat, după decesul bebelușului său

Contactat telefonic de reporterii Bună Ziua Iași, deputatul moldovean Anghel Agache a refuzat să comenteze …