4 aprilie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Câinii – la straja țării | VIDEO

Peste 50.000 de pachete cu țigări de contrabandă, zeci de kilograme de droguri, arme și multe altele – este rezultatul muncii poliției de frontieră din ultimii ani. Dar toate acestea n-ar fi fost posibile fără ajutorul patrupezilor. În cele mai multe cazuri, sau chiar aproape întotdeauna, câinii de serviciu ajută la identificarea contrabandei sau chiar la reținerea infractorilor.

Binevoitorul labrador Charlie a găsit pachetul de țigări, bine ascuns, în mai puțin de un minut și a și anunțat despre aceasta.

Acum este un simplu antrenament, însă cu o lună în urmă, în același mod, Charlie a depistat o tentativă de contrabandă cu țigări la un punct de trecere a frontierei.

”Ultimul caz a fost înregistrat la punctul de trecere a frontierei Criva-Mămăliga. Șoferul a ascuns țigări în torpedoul mașinii și în ușa din spate. Cu ajutorul câinelui am reușit să depistăm 300 de pachete de țigări.”

Încă un erou al detașamentului este câinele Grom. Acest patruped a depistat un număr impresionant de încălcări – peste 20. Sarcinile pe care această unitate le îndeplinește sunt destul de diverse: căutarea substanțelor narcotice și a contrabandei, dar și patrularea. Iar una dintre cele mai importante sarcini dintre este reținerea infractorilor. Patrupedul Grom a reținut la frontieră un recidivist periculos.

”Ultimul caz de acest fel a fost înregistrat la punctul de trecere a frontierei ”Briceni-Rossoșanî”, persoana care nu s-a supus cerințelor noastre a încercat să fugă spre Ucraina, apoi a fost necesară intervenția unui câine de serviciu. ”

”În medie, câini depistează contrabandă de 2-3-4 ori, de la 1-până la 4 ori în lună.”

Zilnic, 22 de patrupezi, împreună cu stăpânii lor, sunt în serviciu, păzind frontiera de stat și punctele de control.

”Pe sectorul de care suntem responsabili se află și punctul de trecere Costești-Stânca, unde există riscul de contrabandă cu tutun, la ieșirea din țară și cu substanțe narcotice la intrarea în țară. Fără câinele de serviciu e practic e imposibil să depistăm aceste țigări sau substanțe narcotice.”

La sfârșitul zilei de lucru Grom și Charlie vor primi o cină delicioasă și vor avea parte de odihna bine meritată. Mâine ei vor ieși din nou la serviciu, iar noi toți vom putea dormi liniștit.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova. 10 morți. Noua victimă e din stânga Nistrului

O altă persoană din stânga Nistrului infectată cu COVID-19 a decedat. Informația despre deces a …