Știrea zilei

Cadavrul femeii răpuse de COVID-19 a ajuns la Bălceana. Autoritățile încă nu au stabilit un ordin în privința înmormântărilor?

În R. Moldova a fost înregistrat primul deces cauzat de COVID-19 și nici autoritățile, nici rudele femeii de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, nu știau cum să procedeze pentru a înmormânta victima care s-a stins în noaptea de marți spre miercuri la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Primarul de Bălceana, Iurie Pasat, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că sicriul cu cadavrul primei victime răpuse de noul coronavirus a ajuns astăzi după-amiază în sat.

„A fost adus cu o mașină până la marginea satului, de acolo a fost preluat de o altă mașină și acum ne ducem la cimitir să-l îngropăm. Fără asistență, cine mai trebuie? De toate lucrurile s-a ocupat o rudă de-a femeii”, ne-a spus primarul din satul care are deja nouă persoane infectate cu COVID-19 și se află în carantină.

„Din cei șase confirmați ieri, trei sunt ai noștri. Deja avem nouă, cu femeia decedată”, calculează primarul.

Consiliera de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Cristina Stratulat, nu ne-a putut spune dacă autoritățile responsabile au elaborat vreun document în care să stabilească procedurile ce urmează a fi respectate în cazul deceselor provocate de COVID-19.

„Aștept de la colegi informația. Din câte cunosc, a fost realizat un Ordin”, ne-a spus Cristina Stratulat.

Pentru comparație, în România, protocolul de manipulare a trupurilor neînsuflețite prevede măsuri draconice de protecție, potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, publicat pe 13 martie curent în „Monitorul Oficial”.

Ce se întâmplă cu persoanele decedate de COVID-19 în România și cum trebuie să acționeze medicii

Potrivit Ordinului pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), semnat de Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, trupul persoanei decedate nu va putea fi văzut decât de cel mult doi membri ai familiei, care vor trebui să poarte echipament de protecție, și nu va putea fi atins decât cu mănuși de protecție. Trupul neînsuflețit se bagă în saci, se dezinfectează cu produse biocide, apoi se introduce în sicriu, care va fi sigilat.

Înmormântarea sau înhumarea se face în cel mai scurt timp, iar sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia.

Decesul în unitatea sanitară cu paturi (spital) al persoanelor care au fost confirmate pozitiv pentru infecția COVID-19 și diagnosticul de deces cu infecție cu noul coronavirus (SARS – CoV2) pot fi declarate cazuri medico-legale strict în conformitate cu art. 185 din Codul de Procedură Penală numai în moartea violentă sau suspectă de a fi violentă ori atunci când există o suspiciune rezonabilă că decesul a fost cauzat direct sau indirect printr-o infracțiune ori în legătură cu comiterea unei infracțiuni; în aceste cazuri, se va anunța în cel mai scurt timp instituția medico-legală competentă pentru prezentarea medicului legist în vederea evaluării leziunilor traumatice și a dispunerii ridicării cadavrului, după caz.

Cadavrul persoanei decedate ca urmare a infecției COVID-19 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se autopsiază.

Cadavrul va fi așezat într-un sac impermeabil dublu și ermetic închis cu fermoar și va fi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol).

Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafețe în concentrațiile și la timpul de expunere recomandate de producător și speciificate pe eticheta produsului. Cadavrul va fi depus în frigider la morga spitalului/instituției de medicină legală în așteptarea derulării procedurilir specifice medicinei legale, respectiv a familiei pentru identificare.

În situația în care nu există frigider cu posturi separate se va identifica un spațiu separat față de restul cadavrelor, care se va dezinfecta după fiecare prezentare.

În cazul în care familia nu vine să ridice cadavrul, se vor anunța autoritățile competente în vederea ridicării și înhumării în cel mai scurt timp.

Transportul cadavrului către morgă de la secția din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se face în sac închis ermetic. Liftul și targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secția unității sanitare până la frigiderul din morgă vor fi dezinfectate cu produse de top TP2 (de suprafețe).

Măsuri care privesc personalul implicat în manipularea cadavrelor în incinta unității sanitare

Personalul care, potrivit atribuțiilor, manipulează cadavrul, îmbrăcămintea și obiectele contaminate cu secreții ale persoanei decedate și transportă cadavrul către spațiile special destinate va purta obligatoru echipament individual de protecție după cum urmează:

1. combinezon complet din tyvek, respectiv material impermeabil sau material țesut cu densitate mare, rezistent la apă, care prezintă și protecție pentru cap sau halat cu mâneci lungi și impermeabile la apă și bonetă.

2. protectoare faciale: mască cu vizetă, măști chirurgicale și protectoare oculare.

3. două rânduri de mănuși latex.

4. cizme de cauciuc care pot fi dezinfectate.

Pentru personalul care manipulează cadavrul sau îmbrăcămintea și obiectele posibil contaminate cu secreții ale decedatului e obligatorie spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare manoperă. Ulterior se va face dezinfecția mâinilor cu produse biocide de tip TP1, destinate dezinfecției mâinilor prin frecare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai puține teste, mai puțin infectări: au fost confirmate 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19, încă șase persoane au decedat | VIDEO

COVID-19 a mai luat viața a încă șase persoane. Este vorba de 4 bărbați și …