Știrea zilei

Bugetul de stat pentru anul viitor a fost votat în prima lectură | VIDEO

Cu un deficit de peste 7 milioane de lei, bugetul de stat pentru anul viitor a fost votat în prima lectură. Proiectul bugetului prevede continuarea reformelor economice și sociale, extinderea autonomiei financiare locale, creșterea salariilor pentru majoritatea angajaților bugetari, dar și implementarea programelor de asistență socială, destinate populației cu venituri mici.

Veniturile bugetului pentru anul viitor vor fi de peste 44 miliarde de lei, iar cheltuielile de 51,5 miliarde.

SERGIU PUȘCUȚA, ministrul Finanțelor: De cele mai mari creșteri de alocații în bugetul de stat pe anul 2020 vor beneficia sectoarele economice și în special, infrastructura drumurilor, dar și învățământul urmat de ordinea publică, securitatea națională și protecția socială.

Deficitul bugetar este de peste șapte miliarde de lei, aici fiind inclus și creditul pe care Moldova speră să îl ia din Rusia pentru drumuri. Unii deputații au criticat ministrul pentru asta acuzându-l că deficitul este prea mare, iar sursele de acoperire nu sunt clare. Cei din Blocul ”ACUM” nu au votat proiectul, declarându-l că este unul electoral, deși anterior spuneau că documentul este o copie a bugetului Guvernului Sandu.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat PPDA: Buget iresponsabil cu tentă vădit electorală, un buget lipsit de sustenabilitate.

Socialiștii însă au lăudat bugetul.

VLADIMIR GOLOVATIUC, președintele Comisiei Buget și Finanțe:  Bugetul este citit de specialiști și spun că este plăcut să-l citești. Dumneavoastră domnilor din Blocul ACUM votați nu pentru proiectul lui Chicu, dar votați pentru proiectele pentru Republica Moldova și acești bani se duc în țară, se duc pentru oamenii noștri.

Deputații s-au arătat nemulțumiți și de faptul că bugetul alocat Președinției a crescut comparativ cu alți ani.

LIVIU VOVC, deputat PPDA: Observ că aparatul președintelui va primi cu aproape 2,5 milioane lei mai mult. Anul trecut erau 32, 9 mil. lei, anul ăsta – 35,9 mil. lei. Ați putea să argumentați care este cauza majorării finanțelor?

TATIANA IVANICHINA, secretar de stat ministerul Finanțelor: Noi avem nevoie de timp ca să analizăm detaliat bugetul aparatului președintelui.

Chiar dacă bugetul a fos criticat, parlamentul la votat în prima lectură. Fracțiunea Partidului ”ȘOR” s-a abținut de la vot pentru că acesta include creditul de 500 de milioane de dolari din Rusia, bani promiși pe vorbe deocamdată.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: De ce avem nevoie să luăm încontinuare credite, de ce nu vrem ca economia noastră să fie independentă?

Proiectul bugetului de stat urmează a fi supus unor amendamente după care va fi votat în acea de-a doua lectură.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pavel Verejanu: Reparația arterei importante pentru locuitorii din Orhei este în plină desfășurare | VIDEO

Reparația străzii Valeriu Cupcea din cartierul Lupoaica a municipiului Orhei este în plină desfășurare, iar …