Știrea zilei

Percheziții matinale în Chișinău, în cadrul dosarului procurării celor 31 de autobuze, de către Parcul Urban de Autobuze | VIDEO

Percheziții matinale în capitală. Procurorii în comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au descins în această dimineață în mai multe locații din Chișinău. Înformația a fost confirmată de către serviciul de presă al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care a precizat că acțiunile au avut loc în dosarul cu privire la achiziţionarea celor 31 de autobuze ISUZU, de către Parcul Urban de Autobuze.

Potrivit unor surse media, au loc cel puțin 14 percheziții pe mai multe adrese din Chișinău, inclusiv în casa fostului viceprimar Nistor Grozavu, dar și la Vitalie Butucel, fost șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație din Chișinău, în prezent director la întreprinderea municipală „Edilitate”. Dimineață se vehicula că acțiunile de urmărire penală ar avea loc și la domiciliul fostului primar interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, însă ultimul, într-o postare pe pagina sa de Facebook, a infirmat acest fapt.

RUSLAN CODREANU, fost primar interimar al mun. Chișinău: ”Primesc mesaje, lumea mă sună îngrijorată. NU AU FOST nici procurori, nici polițiș ti și nu a existat nicio percheziție la mine acasă! Nu a avut loc, pentru că nu au de ce! Pentru că din dosarul pe autobuze se pot face doar titluri de știri!” 

Ulterior, într-un comunicat de presă, procurorii au anunțat că au desfășurat percheziții în 5 locații din Chișinău. În rezultatul acestora, oamenii legii au ridicat documente privind procedura de licitație în cazul vizat, telefoane, dispozitive electronice de stocare a informației. Totodată, au fost identificate unele bunuri, asupra cărora există suspiciuni că ar fi fost procurate din venituri ilicite.

A fost pornită urmărirea penală pe faptul de abuz de putere și de serviciu, însă nu a fost anunțat cine sunt persoanele vizate, menționându-se doar că sunt persoane publice din Primăria Chișinău. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele vizate riscă o amendă în mărime de până 117 mii 500 de lei sau pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani .

Amintim că, în septembrie, pe procedura de achiziţie a celor 31 de autobuze ISUZU de către Parcul Urban de Autobuze din municipiul Chişinău a fost iniţiată o cauză penală. Autobuzele au fost au fost cumpărate la începutul acestui an în cadrul unei licitații, câștigate de către o companie offshore, înregistrată în Cipru de Nord, deși fondatorii erau de origine turcă. În timpul licitației aceștia au oferit atunci cel mai mare preţ – peste 78 de milioane de lei pentru toate autobuzele. Mai multe semne de întrebare au apărut și la capitolul transfer de bani așa cum regiunea este cu statut necunoscut.

Ruslan Codreanu, care era pe atunci primar interimar al capitalei și care a participat la procedura de selectare a companiei ce a livrat autobuzele, a declarat ulterior că nu cunoștea faptul că compania ar fi aparținut unei zone offshore. Cealaltă companie, care a participat la licitație și a rămas păgubaşă, a încercat anterior de câteva ori să obţină dreptul de a livra autobuze în Chişinău, dar de fiecare dată nereuşit. Ea a câştigat şi o licitaţie, care, în urma unei contestații a concurenților, a fost anulată de către Agenţia Naţională pe Soluţionarea Contestațiilor.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Încă 151 de persoane s-au infectat cu COVID-19. Bilanțul deceselor ajunge la 233

Încă 151 de noi cazuri de coronavirus au fost înregistrate astăzi, după procesarea a 1.267 …