Știrea zilei

Breaking News! Cod Roșu de coronavirus în Moldova

În Moldova a fost declarat Cod roșu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu coronavirus.

Codul roșu a fost instituit după ședința de azi a Comisiei extraordinare de sănătate publică.

„Se constată gradul de alertă Cod roșu la nivel naţional referitor la situaţia epidemiologică prin infecţia cu COVID-19, existând pericol confirmat de declanşare a urgenţei de sănătate publică în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1431 din 29.12.2016”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Astfel, în condițiile alertei de cod roșu, vor fi întreprinse următoarele măsuri:

Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanțelor vor asigura sistarea activității unor Puncte de trecere a frontierei de stat pe segmentul de frontieră moldo-român și moldo-ucrainean.

Ministerul Economiei va asigura sistarea circulației internaționale a transportului rutier de persoane prin rute regulate și ocazionale, precum și a transportului feroviar către/din RM.

Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura:

1) Sistarea curselor aeriene regulate cu Italia, Spania, Franța Începând cu 15 martie 2020, orele 00:00.

2) Sistarea curselor aeriene regulate cu Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România începând cu 16 martie 2020, orele 00:00.

3) Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca călătorii, care vin către Republica Moldova, cu escală, din Italia, Spania, Franța, Germania, China, Iran și Coreea de Sud.

4) Interdicția pentru operatorii aerieni de a îmbarca persoane de altă cetățenie, decât cea moldovenească, care vin către Republica Moldova.

5) Excepție fac persoanele apatride și cetățenii străini cu domiciliu, reședință sau permis de ședere în Republica Moldova.

6) Decizia este valabilă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitate de prelungire.

7) Obligativitatea prezentării de către operatorii aerieni a datelor despre pasageri cu indicarea suplimentară a locurilor de bord la finalizarea formalităților de îmbarcare a pasagerilor cu destinație finală către Republica Moldova.

Autoritățile publice locale, administratorii localurilor de agrement, recreere, sălile de sport, centrelor sportive, bazinelor de înot, sălilor de fitness, teatre, cinematografele, sălile de concerte, muzeele, și alte unități pentru antrenament și recreere vor asigura sistarea activităților organizate, inclusiv în locurile de recreere și de agrement pe teritoriul Republicii Moldova până la data de 01.04.2020.

Managerii, directorii, proprietarii companiilor transportatoare de pasageri (autobuze, troleibuze, rutiere, taxi și alte mijloace de transport de pasageri urban și interurban), indiferent de forma de proprietate vor asigura igienizarea și dezinfecția unităților de transport după fiecare rută și în stațiile terminus.

Sistarea până la 31.03.2020 a întrunirilor/serviciilor religioase pentru toate cultele pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Redeschiderea grădinițelor prevede noi cerințe: Fiecărui copil trebuie să îi revină cel puțin patru metri pătrați în grupă sau în spațiile de dormit

Instituții de educație timpurie din țară își vor putea relua activitatea, conform unor reglementări speciale. …