Știrea zilei

Deputații Blocului ACUM cer demisia ministrului Justiției | VIDEO update

Deputaţii blocului ACUM cer demisia lui Fadei Nagacevschi. În şedinţa de astăzi a Legislativului, aceștia au înaintat o moțiune simplă de cenzură împotriva ministrului Justiției. Textul moțiunii a fost citit de președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care a făcut și câteva remarci în timpul lecturii. Fadei Nagacevschi a declarat că oricând este gata să vină în Parlament pentru a da un raport asupra activității sale. Acesta a menționat că, probabil, unor deputați le este teamă că el și-a asumat promovarea reformei justiției.

Anunțul despre înregistrarea moțiunii a fost făcut de deputatul Dinu Plîngău.

DINU PLÎNGĂU, deputat PAS: Fracțiunile parlamentare Platforma DA și PAS vor să înregistreze o moțiune simplă de cenzură împotriva politicii Ministerului Justiției și a domnului ministru, Fadei Nagacevschi și rog permisiunea de a da citire.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a venit şi cu o replică către autorii moţiunii: „Ministrul nici nu a reușit încă să facă cunoștință cu tot Ministerul și dumneavoastră veniți cu moțiunea simplă”. Speaker-ul a dat citire textului moțiunii de cenzură înaintată de deputații blocului ACUM. Aceștia au motivat inițiativa prin faptul că ministrul Justiției și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu și ar fi „profanat ideea de reformare a sistemului judecătoresc”. De asemenea, acesta este acuzat de ingerință în justiție. Greceanîi a cerut șefului direcției Juridice a Parlamentului să se expună asupra legalității moțiunii respective și a venit cu o nouă replică.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: Mi se pare că călcăm pe aceeași greblă. Din precedenta moțiune ar fi trebuit altfel să o formulați.

Ministrul Justiției a declarat că este gata să iasă în fața deputaților, în contextul în care aleșii poporului din blocul ACUM a depus o moțiune simplă împotriva sa.

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Jistiției: Eu sunt gata chiar și astăzi să ies în fața deputaților din parlamentul Republicii Moldova pentru a dezbate respectiva moțiune. Probabil pe cineva deranjează că eu merg insistent cu reforma justiției și cineva se teme că eu voi reu și să fac reforma justiției și, în situația dată, va crește autoritatea Ministerului Justiției. Nu exclud și asemenea abordare.

Amintim că, recent, deputații din blocului ACUM au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. Deputații au cerut demisia oficialului. Potrivit celor de la ACUM, Victor Gaiciuc ar fi făcut mai multe declaraţii controversate referitoare la conflictul din Donbas. Moțiunea a fost respinsă de Biroul Permanent al Parlamentului. Membrii biroului și-au motivat decizia prin faptul că moțiunea ar avea un caracter individual și nu vizează politicile ministerului.

Precizăm că, potrivit procedurii, moţiunea simplă se supune dezbaterii fiind însoţită de avizul comisiei permanente de profil. Avizarea se va face în termen de până la 7 zile lucrătoare de la data depunerii moţiunii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Exclusiv: Detalii tulburătoare, povestite de moldoveni stabiliți în Italia | VIDEO

Oameni panicați, izolați în case, rafturi goale prin magazine și criză de măști în farmacii. …