Știrea zilei

Bill Gates, acum 5 ani: „Lucrul ce ar omorî aproape 10 milioane de oameni în următoarele decenii, cel mai probabil ar fi un virus infecțios” | VIDEO

Un discurs de-a lui Bill Gates la TED, de acum cinci ani, a stârnit curiozitatea internauților. Gates povestește despre pericolul unor posibile pandemii provocate de un viruși periculoși. Magnatul analizează cât de pregătită a fost omenirea când a izbucnit epidemia de Ebola și vine cu propuneri pentru prevenirea viitoarelor pericole. Gates pare să fi presimțit criza epidemiologică cu care se confruntă acum marea parte a mapamondului, transmite agora.md.

În discursul său, magnatul vorbea despre viitoarele catastrofe mondiale. El era sigur că acestea nu vor presupune explozii nucleare, ci „războaie nevăzute” – infecții cu viruși. Prin coincidență, la un moment dat pe ecran apare și imaginea unui virus asemănător cu COVID-19.

„Lucrul ce ar omorî aproape 10 milioane de oameni în următoarele decenii, cel mai probabil ar fi un virus foarte infecțios, nu un război. Nu rachete, ci microbi”, spune Gates.

Asta spunea Bill Gates exact acum ….5 ani!

Опубликовано Rares Bogdan Суббота, 14 марта 2020 г.

El constată că se investește financiar prea puțin în prevenirea și combaterea epidemiilor și analizează cazul Ebola. „Problema n-a fost că n-am avut un sistem care să meargă destul de bine. Problema a fost că n-am avut acest sistem. N-am avut un grup epidemiologic pregătit să meargă să vadă despre ce boală e vorba și până unde s-a extins. Rapoartele au fost puse cu întârziere pe online și erau inexacte. Nu erau medici pregătiți și plecarea lor acolo a fost cu întârziere”, spune Gates.

Constatarea lui seamănă mai curând a previziune: „Lipsa pregătirilor ar putea face ca următoarea epidemie să fie incredibil mai dezastruoasă decât Ebola. Ar putea fi un virus cu care bolnavii contagioși să se simtă bine încât să călătorească cu avionul sau să meargă la piață”, spune Gates.

Mai mult, magnatul îndemna încă atunci la mobilizare și semnaliza că există posibilități și necesitatea unei pregătiri pentru situații similare. „Putem construi un sistem de reacție foarte bun. Avem avantajele științei și a tehnologiei. Avem telefoane mobile, publicul ne poate informa, iar noi putem informa publicul. Avem hărți prin satelit și putem vedea unde sunt și unde se mișcă oamenii. Avem progrese în biologie care pot contribui imens prin studierea patologiei, pentru fabricarea medicamentelor și vaccinurilor”, atenționa omul de afaceri.

Menționăm că, în prezent majoritatea țărilor lumii se confruntă cu pandemia de COVID-19. Numărul total al deceselor asociate infecției la nivel mondial a depăşit pragul de 10 mii de cazuri, vineri, conform celei mai recente statistici întocmite de Centrul pentru Ştiinţa şi Ingineria Sistemelor (CSSE) al Universităţii Johns Hopkins din Statele Unite. Totodată, Europa a trecut joi pragul de 100 de mii de cazuri confirmate de infectare, dintre care peste 41.000 sunt înregistrate în Italia. Astfel, devine continentul cel mai afectat de coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Serbia protestează, România înregistrează al doilea vârf al pandemiei, am putea trăi ani buni obligați să purtăm mască, spun experții | VIDEO

Scenele violente și protestele continuă la sediul Parlamentului sârb, după ce Guvernul de la Belgrad …