Știrea zilei

BACTERIILE NIMICESC PEȘTII DE LA VALEA MORILOR | VIDEO

Deși încă din luna aprilie peştii morţi plutesc pe apa lacului Valea Morilor din capitală, autoritățile abia de săptămâna viitoare vor încerca să găsească o soluție. Nu puteau să intervină mai devreme, deoarece nu cunoșteau cauza principală a mortalității peștilor.

În urma mai multor analize, s-a depistat, însă, că în lac există mai multe bacterii care infectează peștele. Cel care depune icre.

Din luna aprilie și până în prezent, pe suprafaţa lacului din Valea Morilor au putut fi observați numeroşi pești morţi. Din această cauză și mirosul răspândit este insuportabil. Mai mult decât atât, unele zone ale lacului sunt împânzite de gunoaie. Șeful Staţiei Centrale de Salvare din municipiul Chișinău, Stanislav Ceglei, ne-a spus însă că gunoaiele sunt strânse de câteva ori pe zi de muncitori, iar problema peștilor morți în scurt timp urmează să fie rezolvată.


STANISLAV CEGLEI, șeful Staţiei Centrale de Salvare din municipiul Chișinău: „S-a luat analiza la apă și s-a găsit ce este în apă. În lacul ăsta, sunt mai multe bacterii. Se afectează numai peștele care depune icra. Numai carasul.Noi o să dăm soluții și o să luăm toate măsurile.”

Unii pescari, însă, sunt de o altă părere. Aceștia susțin că peștele moare din cauza că nu are suficient stuf și papură.

 „El nu are unde depune icra. Trebuia să fie stuf și papură ca el să aibă unde depune icra, dar dacă nu este… Aici au pus beton și au cheltuit banii în zadar. Primăvara aceasta îmi pare că vreo tonă de pește au aruncat. „


 „Primăvara aceasta îmi pare că vreo tonă de pește au aruncat. „

Și acest bărbat spune că venind la pescuit, deseori vede cum cei care lucrează pe teritoriul lacului scot peștele mort de pe apă.

 „În fiecare zi până la amiază face câte două cercuri și scoate câte 100 de kilograme, 70 de kilograme de pește mort.Frumos pește, undeva are 500 de grame.”


Îngrijorați de situația dată s-au arătat și alți oameni. Aceștia spun că tabloul dezgustător prezintă și pericol pentru cetățeni.

 „Ce din această apă poți să mănânci pește? Este murdară tare. Este pericol pentru sănătate. Eu nu știu cum în cealaltă parte se scaldă. „


Totuși, alții par să nu fie deranjați de situație.

 „După bacterii, bei o sută de grame și totul se curăță. „

Potrivit lui Stanislav Ceglei, bacteriile care au fost depistate în lac nu prezintă pericol pentru cei care se scaldă. La fel, acestea nu afectează nici celelalte peste 15 soiuri de pește din lac, ci doar carasul.

În anul 2006, după ce în apa acestuia au fost observaţi mii de peşti morţi, autorităţile au decis să -l sece, iar lacul a intrat într-un proces de restabilire şi curăţare, care a durat cinci ani. Cum vor soluționa de data aceasta – urmează să vedem.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un moldovean a cerut de la fosta soție pensie de întreținere, invocând că aceasta lucrează peste hotare și dispune de surse suficiente

Un moldovean și-a acționat în judecată fosta soție, plecată din țară, solicitând de la aceasta …