Știrea zilei

Avocatul poporului: Unele spitale din țară duc lipsă de echipamente medicale

Mai multe instituții medicale din țara noastră se confruntă cu lipsa unor echipamente obligatorii, în timp ce dispozitivele medicale existente au un grad mare de uzură și un termen de exploatare depășit. Constatările se conțin într-un raport prezentat astăzi de avocatul poporului, Mihail Cotorobai, transmite moldpres.

Potrivit raportului, multe echipamente din secțiile de diagnosticare și secțiile chirurgicale au un grad mare de uzură. Astfel, unele dispozitive aflate în dotarea instituțiilor medicale au o durată de exploatare de până la 40 de ani, deși normele internaționale prevăd un termen de până la 10 ani. Totodată, din cele 34 de aparate Roentgen raportate de instituții la momentul evaluării, 65% au o uzură de la 75 la 100%, ceea ce indică un risc de prejudiciu pentru pacienți și personalul care lucrează cu aceste dispozitive.

Gradul de dotare a unităților de primire urgentă, reanimare și terapie intensivă constituie la nivel național în medie 67%, ceea ce nu corespunde normativelor.  Circa o treime din instituțiile spitalicești raportează deficit de unele echipamente necesare.

În raport mai este stipulat că 80 la sută din instituțiile evaluate raportează un număr insuficient de monitoare pentru monitorizarea parametrilor vitali, iar cele care există au un grad înalt de uzură și nu corespund necesităților unui act medical calitativ. Unele instituții raportează acoperire de 50 sau chiar 45%, ceea ce înseamnă că, practic, fiecare al doilea pat cu pacient în stare gravă, care necesită monitorizare, nu este dotat cu astfel de sistem.

Mihail Cotorobai a declarat că lipsa echipamentelor medicale necesare, starea lor tehnică neconformă, uzura dispozitivelor medicale poate aduce prejudicii serioase vieții și sănătății pacienților, dar și cadrelor medicale. În acest context, ombudsmanul și-a exprimat speranța că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, alte instituții de resort, vor face uz de constatările din raport pentru a identifica soluții pentru problemele existente.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 82 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și încă un deces în Moldova

Autoritățile din Moldova anunță 82 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și un deces. …