Știrea zilei

Avocatul lui Șor îl acuză pe ministrul Justiției de imixtiune în justiție | VIDEO

Comentariile ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, referitoare la modul de examinare a cazului în care este vizat Ilan Șor sunt o ingerință crasă în actul justiției. De această părere este avocatul lui Ilan Șor, Iulian Bălan, care a organizat astăzi o conferință de presă la acest subiect. Bălan a prezentat mai multe date statistice pentru a demonstra că examinarea și durata dosarului deschis pe numele liderului Partidului Politic „ȘOR” nu se deosebește cu nimic de alte cauze penale.

Iulian Bălan a făcut referire la datele statistice publicate pe paginile oficiale ale instanțelor de judecată, din care reiese că din cele 11 500 de dosare aflate pe rol în 2019, în 75 la sută dintre cazuri termenul de examinare depășea 36 de luni. Potrivit lui, în majoritatea dosarelor s-au cerut expertize suplimentare și rapoarte de constatare.

IULIAN BĂLAN, avocatul lui Ilan Șor: „Se impune justa concluzie că durata cauzei pentru care se agită opinia publică, nu se evidențiază cu absolut nimic de durata pe restul cauzelor examinate de instanțe le naționale, iar alegațiile cu privire la tergiversare sunt speculative, neîntemeiate și improprii funcțiilor deținute.”

În ceea ce privește expertizele solicitate de către apărare și care au fost comentate de unele persoane ca fiind o tentativă de tergiversare a examinării cauzei, Iulian Bălan a accentuat necsitatea și importanța lor.

IULIAN BĂLAN, avocatul lui Ilan Șor: Cum organul de urmărire penală nu are acreditările necesare în cazul stabilirii valor ii în vama în cadrul cauzelor penale de contrabandă și apelează la constatările CCI, cum nu poate stabili decesul și este necesar raportul centrului de medicină legală, așa este necesară și expertiză financiar-contabilă în această cauză complexă.

Avocatul a catalogat drept imixtiune în activitatea justiției declarațiile recente ale Ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, care a declarat că modul de examinare a dosarului Șor este ridicol. Acesta anunțat că va depune sesizări la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor prin care va solicita ca magistrații din dosarul Șor să fie examinați disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora. De cealaltă parte, avocatul lui Ilan Șor susține că amenințările făcute în adresa instanțelor încalcă principiul separației puterilor în stat și aruncă o umbră asupra pretinselor schimbări în statul de drept.

Într-o postare pe facebook, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a venit cu un comentariu la declarațiile avocatului lui Ilan Șor. Potrivit lui, citez ”„Apărarea este conștientă de faptul că eu acționez în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare. Totodată, apărarea înțelege foarte bine că, în cazul unei eventuale condamnări și la Curtea de Apel și la Curtea Supremă de Justiție a inculpatului Șor, chiar dacă acesta nu este în Republica Moldova, organul de urmărire penală este justificat să solicite executarea pedepsei la locul aflării domnului Șor”

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Medicul Komarovski despre închiderea OrheiLand: O guvernare sănătoasă la cap nu poate să închidă un parc | VIDEO

Cel care a luat decizia de a închide un parc bine amenajat unde sunt asigurate …