Știrea zilei

Avocații vor participa la evaluarea celor 38 de dosare, care ar fi instrumentate pe motive politice

Procurorul General a decis să antreneze avocații persoanelor care se pretind a fi persecutate politic în evaluarea celor 38 de dosare, prezumat instrumentate pe motive politice. Alexandr Stoianoglo a solicitat avocaților să-i prezinte o informație sintetizată cu expunerea tuturor argumentelor și probelor care ar confirma pretinsa urmărire politică și pretinsele încălcări de lege, admise de organul de urmărire penală, procurori, judecători și alte aspecte relevante ce țin de administrarea, analiza și aprecierea probelor pe caz și care ar putea răsturna poziția, și concluziile procurorului, expuse în rechizitoriu, scrie unimedia.info.

Informațiile părții apărării vor fi examinate de către Grupul de control, procurorul de caz sau procurorii care susțin acuzarea de stat urmând a lua în calcul concluziile Grupului, asigurând obiectivitatea și echitabilitatea procesului judiciar, în conformitate cu art.6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Procuratura menționează faptul că grupurile de control nu sunt reglementate de Codul de procedură penală, ele vin ca o reacție constructivă, în ordine de măsură administrativă excepțională, a sistemului organelor Procuraturii la Declarația Legislativului moldovenesc cu privire la caracterul captiv al statului, inclusiv a organelor de drept, dar și la Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

În fond, Grupul de control nu va înlocui acuzatorul de stat și nu va interveni în independența lui decizională, concluzia Grupului va fi luată în calcul pentru asigurarea unei cercetări judecătorești complexe sau, după caz, renunțarea la învinuire, în conformitate cu prevederile art.320 alin.(5) din Codul de procedură penală, astfel încât părților implicate să le fie asigurat dreptul la un proces echitabil.

Amintim că la 19 februarie 2020, procurorul general a instituit un Grup de control și monitorizare a unor cauze penale concrete va evalua 38 de dosare penale, pretins instrumentate pe motive politice.

Astfel, începând cu săptămâna trecută, Grupul evaluează fiecare cauză penală, inclusă în listă, aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în cea judiciară sau, după caz, de executare.

În cazul în care vor fi stabilite abateri grave de la lege la intentarea și instrumentarea acestor cauze penale, care, fără rezerve, afectează legalitatea soluțiilor dispuse, dosarele aflate la etapa urmăririi penale vor fi clasate.

În cazul dosarelor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată – procurorii vor renunța parțial sau integral la învinuirile aduse, sau vor veni cu ordonanțe de reîncadrare a faptelor, iar pe dosarele aflate în faza de executare – se va verifica eventualitatea declanșării căilor extraordinare de atac.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Spitalul din Dubăsari în care erau tratați pacienții infectați cu COVID-19 a fost închis

Spitalul din Dubăsari în care erau tratați pacienții infectați cu COVID-19 a fost închis. Despre …