Știrea zilei

Avionul ucrainean ar fi fost lovit din greșeală de o rachetă iraniană | VIDEO Update

Avionul de tip Boeing, aparținând companiei Ukraine International Airlines, prăbușit în dimineața zilei de 8 ianuarie, ar fi fost doborât, din greșeală, de o rachetă anti-aeriană din partea Iranului. Acest lucru a fost anunțat de reprezentanți oficiali din Canada, Marea Britanie și Rusia. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, la fel, nu exclude această probabilitate, deși recunoaște că deocamdată este doar o presupunere. Între timp, pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri de pe camerele de luat vederi, care ar putea servi drept dovadă că aeronava a fost doborâtă de către o obuză militară. Iranul respinge categoric orice implicare. Dar a anunțat că va permite experților internaționali și celor americani să investigheze cauzele accidentului.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că țara posedă informații care ar sugera că avionul ucrainean ar fi fost doborât accidental de o rachetă iraniană anti-aeriană. Pe internet au fost postate înregistrări ale camerelor de supraveghere video, care confirmă cuvintele lui Trudeau.

Posibilitatea ca acest avion să fi fost doborât a fost susținută și de premierului britanic Boris Johnson. Între timp, autoritățile ucrainene au declarat că intenționează să efectueze o investigare la locul accidentului, pentru a vedea dacă găsesc resturi ale rachetei fabricate din Rusia.

La rândul său, Rusia nu respinge versiunea că Boeingul ucrainean nu s-ar fi prăbușit din cauza unor probleme tehnice, ci ca urmare a unui atac extern. La întrebarea unui jurnalist dacă racheta care ar fi doborât avionul ucrainean ar fi fost de origine rusească, un reprezentant al Comitetului de Apărare și Securitate al Consiliului Federației Ruse a răspuns că va verifica această versiune.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a declarat că experții ucraineni au obținut acces la ruinele avionului prăbușit, dar și către toate informațiile disponibile în prezent și participă activ la investigarea cauzelor dezastrului. El a solicitat guvernelor Statelor Unite, Canada și Regatului Unit să prezinte comisiei de anchetă, datele și dovezile pe care le dețin. La data de 10 ianuarie, Vladimir Zelenski va discuta și cu secretarul de stat american referitor la investigarea cauzelor accidentului.

De menționat că, cu doar o zi înainte, presa iraniană scria că avionul de pasageri ucrainean ar fi putut fi atacat, din greșeală, de americani, care ar fi crezut că acesta este avionul care are la bord reprezentanți ai guvernului iranian.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Pleacă, Lukaşenko!”. Capitala Minsk fierbe de proteste violente, oameni bătuți de forţele de ordine, tunuri cu apă, gaze lacrimogene şi grenade paralizante | VIDEO

Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile prezidențiale din Belarus și a obținut peste 80 la sută …