Știrea zilei

Un Boeing ucrainean cu 176 de pasageri la bord s-a prăbușit în Iran | VIDEO Update

Un avion de tip Boeing-737 care aparținea companiei Ukraine International Airlines s-a prăbușit în această dimineață, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Toți cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei și-au pierdut viața. Potrivit Flight Radar24, avionul avea deja o înălțime de 2,5 km, iar după 6 minute a dispărut din radare. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, și-a exprimat condoleanțe familiilor victimelor și i-a rugat să nu speculeze asupra tragediei până la anunțarea unei versiuni oficiale a cauzei acestui tragic accident.

Avionul de pasageri ucrainean care s-a prăbușit în Iran, în apropiere de capitala Teheran, a izbucnit în flăcări după ce i s-a aprins un motor în aer, potrivit estimărilor preliminare ale Ministerului iranian al Drumurilor și Transporturilor, făcute publice de Ambasada Ucrainei în Iran.

”Cursele Aeriene Internaționale ale Ucrainei” exclud eroarea echipajului, ținând cont de experiența piloților și înălțimea la care se afla avionul înainte de accident. De asemenea, se scrie că avionul era nou, fiind lansat cu mai puțin de 4 ani în urmă, iar ultimul control tehnic i se făcuse pe 6 ianuarie.

Reprezentanții Curselor Aeriene Internaționale ale Ucrainei au mai spus că acesta este primul accident din istoria companiei.

Este infirmată și versiunea apărută pe internet potrivit căreia cauza accidentului ar putea fi un atac cu rachete al armatei iraniene asupra mai multor clădiri și baze militare americane în Irak.

Potrivit versiunii vehiculate, aeronava ar fi putut fi doborâtă de una dintre aceste rachete, însă ora lansării anunțată de Iran nu coincide cu ora decolării avionului. Reprezentanții companiei aeriene dau asigurări, de asemenea, că, dacă ar fi existat chiar cea mai mică amenințare, zborul ar fi fost fi anulat.

În acest context, președintele ucrainean Vladimir Zelenski și-a exprimat condoleanțe familiilor victimelor și a chemat publicul să se abțină de la speculații.

VLADIMIR ZELENSKI , președintele Ucrainei ”La locul accidentului, pe aeroportul ” Imam Khomeini”, se află ambasadorul și consulul Ucrainei în Iran. La indicația mea, Consiliul Național de Securitate și Apărare a creat o celulă de criză. Așteptăm confirmarea părții iraniene pentru extrădarea cadavrelor. Revin acasă. Situația este sub controlul meu personal. Rog să vă abțineți de la speculații și răspândirea versiunilor neverificate.”  

Secretarul de presă al președintelui Vladimir Zelenski, a declarat că, indiferent de concluziile referitoare la cauzele dezastrului, va fi efectuat un test de navigabilitate al întregii flote civile din Ucraina.

De asemenea, Zelenski i-a cerut procurorului general să inițieze acțiuni penale cu privire la catastrofa aviatică. În împrejurimile Teheranului, salvamontiștii au identificat aparatul de înregistrare a zborului a avionului prăbușit. Cutia neagră a fost predată forțelor de ordine iraniene.

A fost publicată și lista pasagerilor care se aflau la bord în momentul accidentului. Conform datelor preliminare, în avion erau 11 cetățeni ucraineni, dintre care 9 membri ai echipajul. Ceilalți pasageri erau cetățeni ai Iranului, Canadei și ai țărilor Uniunii Europene. ”Cursele Aeriene Internaționale ale Ucrainei” și-au anunțat decizia de a anula toate zborurile către Iran pentru o perioada nedeterminată.

Printre primele companii care, la fel, au anunțat anularea zborurilor deasupra Iranului mai sunt Aviația civilă din Rusia și Air France. Mai târziu, cu o decizie similară, au urmat o altă serie de companii aeriene internaționale, printre care: Lufthansa, Emirates, Flydubai, China Airlines și altele.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Observatorul Seismologic din Iordania: Explozia din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5

Explozia de marți din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, a calculat …