Știrea zilei

„Avia Invest” susține că judecătorul și administratorul procedurii de insolvabilitate sunt oameni din anturajul lui Igor Dodon | VIDEO

Autoritatea Aeronautică Civilă ar fi depus o cerere la Judecătoria Chișinău pentru inițierea procedurii de insolvabilitate a companiei „Avia Invest”, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a companiei, în care se menționează că este vorba despre un atac raider, sprijinit de președintele Igor Dodon. Mai mult, potrivit ”Avia Invest”, de acest caz s-ar ocupa judecătorul Alexandru Arhip, un om din anturajul șefului statului. Am încercat să luăm legătura cu magistratul, acesta însă nu ne-a răspuns la telefon.

„Avia Invest” afirmă că judecătorul Valeriu Arhip, căruia i-a fost repartizat cazul, ar avea legături cu unul dintre apropiații șefului statului. Mai exact, este vorba de cumătrul fostului consilier prezidențial al lui Igor Dodon, actualul secretar al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi. Totodată, cel care se va ocupa de procedura de insolvență ar fi finul actualului ministru al Justiție, Fadei Nagacevschi – Igor Sacaliuc, susțin reprezentanții „Avia Invest”.

„Este o «pură coincidență» faptul că judecătorul Arhip, cel care a fost desemnat să se ocupe de acest caz, este nimeni altul decât cumetrul lui Lebedinschi. Cine este Lebedinschi în structura puterii lui Dodon, este cunoscut de toți – executorul ordinelor sale pe chestiuni juridice. Printr-o altă «pură coincidență», finul actualului ministru al Justiției Nagacevschi, Igor Sacaliuc, urmează a fi numit administrator al acestei proceduri de insolvență artificială. Cine este Nagacevschi și cât de subordonat îi este lui Dodon, de asemenea, știe toată societatea.” se menționează în comunicatul ”Avia Invest”.

Compania cataloghează aceste acțiuni drept un atac raider la nivel de stat, sprijinit de președintele numit administrator al acestei proceduri de insolvență artificială. Cine este Nagacevschi și cât de subordonat îi este lui Dodon, de asemenea, știe toată societatea.” se menționează în comunicatul ”Avia Invest”.

„Compania le solicită instanțelor de judecată să se ghideze doar de norma legală și de bunul simț și să înțeleagă care vor fi consecințele juridice ale complicității în confiscarea de tip raider a Avia Invest SRL.”, scrie compania.

Contactat de reporterul nostru, Maxim Lebedinschi a negat că ar fi în relații de rudenie cu judecătorul Valeriu Arhip.

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar CEC: „Sunt declarații false. Nu sunt cumetru nici cu domnul Arhip, nici cu un judecător în general.”

Ministrul Justiție, Fadei Nagacevschi, nu a răspuns, deocamdată, apelurilor și mesajelor noastre.

La fel, nu a reacționat nici purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu.

De menționat că în 2012, judecătorul Valeriu Arhip ar fi tăinuit o parte din avere. Cel puțin, asta arăta un raport al Serviciului de Informații și Securitate. Ulterior, magistratul Curții Supreme de Justiție a scris cerere de demisie din funcție, iar Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat-o.

Mai târziu, Arhip s-ar fi răzgândit și a declarat că nu mai vrea să renunțe la fotoliul de judecător.

Amintim că în data de 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că statul a declanșat procedura de insolvabilitate a companiei ”Avia Invest”, invocând o datorie în valoare de peste 22 de milioane de lei. În replică, ”Avia Invest” a acuzat Guvernul și pe șeful statului Igor Dodon că ar fi crea în mod artificial această situație în care compania nu-și poate achita datoriile. Reprezentanții ”Avia Invest” susțin că vor să plătească integral sumele și că dispun de surse financiare suficiente, dar care sunt blocate. De asemenea, compania „Komaksavia Airport LTD”, deținătoarea capitalului majoritar „Avia Invest”, a înaintat o cerere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm împotriva Guvernului de la Chișinău. Reprezentanții acesteia acuză acțiuni ilegale din partea autorităților în raport cu concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău și solicită despăgubiri de 885 de milioane de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 a ajuns și la CEC

Comisia Electorală Centrală anunță despre instituirea unui regim special de lucru a instituției începând cu …