Știrea zilei

Avia Invest: Aeroportul Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea Aeronautică Civilă | VIDEO

Compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, nu mai are datorii față de Autoritatea Aeronautică Civilă și, prin urmare, nu mai există motiv de a fi declarată insolvabilă, cum a cerut Guvernul. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții companiei în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, aceștia au reiterat că Avia Invest ar fi victima unei agresiuni din partea autorităților, care ar vrea să o falimenteze.

Directorul Avia Invest, Boris Salov, declară că nu este sigur că procedura de declarare a insolvenței va fi stopată. Asta deși compania a rambursat atât cele 22,6 milioane de lei pe care-i datora statului, cât și cheltuielile de executare.

BORIS SALOV, director AVIA INVEST:”Astăzi compania AVIA INVEST și-a achitat integral toate datoriile și tot astăzi a anunțat executorul judecătoresc și i-a transmis cererea de încetare a procesului de insolvabilitate. Conducerea AVIA INVEST a solicitat o întâlnire cu executorul judecătoresc, însă, din motive necunoscute nouă, aceasta nu a avut loc. Acest fapt denotă că procesul continuă, iar executorul judecătoresc și toți cei care au comandat această procedură nu mai știu cum să procedeze în termeni legali.”

Boris Salov a menționat că rambursarea datoriilor s-a efectuat în ciuda acțiunilor fără precedent ale autorităților, care au recurs la blocarea conturilor companiei, și s-a arătat sceptic în privința dorinței investitorilor străini de a-și deschide afaceri în țara noastră.

BORIS SALOV, director AVIA INVEST:”Se vor găsi oare doritori de a investi în Republica Moldova, când din capriciul unei persoane, care chiar dacă ocupă cea mai înaltă funcție în stat, se întâmplă astfel de acțiuni, care nicidecum nu pot fi numite legale.”

Totodată, avocatul companiei a precizat că datoria a fost stinsă benevol, în termenul prestabilit și și-a exprimat speranța că autoritățile își vor revizui acțiunile și vor înceta presiunile asupra Avia Invest.

VICTOR PANȚÎRU, avocat::”Sperăm până în ultima clipă că autoritățile vor înțelege că fac niște pași greșiți și întreprind acțiuni care nu le aduce niciun beneficiu. Cu părere de rău, statul prin ale sale pârghii nu înțelege să se oprească și continuă acțiunile sale de a iniția și a merge mai departe cu procedura de insolvență. Așa sau altfel, autoritățile trebuie să înțeleagă că un arbitraj la Stockholm nu este ceva cu care se glumește.”

Într-o postare pe rețelele de socializare, premierul Ion Chicu a salutat achitarea datoriei, dar a menționat că Avia Invest mai trebuie să achite și datoriile la plata impozitelor și taxelor.

Am încercat să obținem o reacție și din partea Președinției, însă purtătorul de cuvânt al șefului statului, Carmena Sterpu, nu ne-a răspuns la telefon.

Amintim că în data de 18 mai, premierul Ion Chicu a anunțat că statul a declanșat procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest. În replică, reprezentanții firmei concesionare a Aeroportului Internațional Chișinăua au declarat că autoritățile fac presiuni enorme asupra companiei, invocând pretinse încălcări cuprinse în contractul de concesionare și au avertizat că dacă se adresează arbitrajului internațional și câștigă, statul ar urma să piardă aproape un miliard de euro.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Peste 10.700 de cupluri au divorțat. Cele mai predispuse au fost căsniciile cu perioada de până la cinci ani

Peste 10.700 de cupluri au divorțat în 2019. Cel puțin asta arată datele Biroul Național …