Știrea zilei

Autoritățile ruse vor elabora toate actele necesare pentru utilizarea munițiilor din depozitul de la Cobasna

În cel mult un an și jumătate, autoritățile ruse vor elabora toate actele necesare pentru utilizarea munițiilor din depozitul de la Cobasna. Declarația a fost făcută de către ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său moldovean, Nicu Popescu, care se află într-o vizită oficială la Moscova. Discuțiile celor doi oficiali s-au axat pe modalitățile concrete de normalizare a relaţiilor bilaterale, căile de restabilire a dialogului politic şi cooperării comercial-economice. Totodată, Serghei Lavrov i-a cerut lui Nicu Popescu mai multe garanții pentru limba rusă, presa de limbă rusă și libera circulație a cetățenilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova.

În timpul discuțiilor dintre șefii diplomațiilor celor două țări, în centrul atenției a fost situația actuală a reglementării transnistrene. Ministrul moldovean de externe a reiterat necesitatea retragerii necondiţionate şi complete a militarilor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Omologul său rus a declarat că Federația Rusă este gata să reia distrugerea munițiilor sale de la depozitul de la Cobasna, din stânga Nistrului.

Am transmis astăzi colegilor noștri evaluarea acelor acțiuni, care urmează a fi întreprinse. Este vorba despre trimiterea tehnicii necesare și a specialiștilor, identificarea surselor financiare, semnarea acordului. Toate astea trebuie îndeplinite cu respectarea acelor măsuri de securitate ale forțelor militare ruse. Dacă ne referim la termeni concreți, puțin mai mult de un an va dura elaborarea documentației necesare.

Ministrul Nicu Popescu a salutat decizia autorităților ruse, menționând că Chișinăul mereu a pledat pentru utilizarea acestor muniții, care reprezintă un pericol pentru locuitorii regiunii.

Suntem gata și dorim un progres maxim în rezolvarea acestei probleme în cadrul relațiilor bilaterale moldo-ruse cu participarea OSCE. Este armamentul Federației Ruse și dacă Federația Rusă a decis să progreseze în rezolvarea acestei problem e, nimeni nu are niciun drept de a împiedica acest proces.

Depozitul de muniții de la Cobasna a fost creat în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Nu se cunoaște cantitatea exactă a munițiilor care se află acolo, aceasta ar depăși 20 de mii de tone. Autoritățile de la Chișinău au tras, în repetate rânduri, alarma privind lipsa unui raport clar cu munițiile care sunt păstrate în depozitul de la Cobasna, din stânga Nistrului. Recent, OSCE s-a arătat dispusă să ofere suport Republicii Moldova pentru evaluarea tehnică a depozitului.

Iar în timpul vizitei sale din luna august la Chișinău, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că Rusia este gata să înceapă procesul de distrugere a munițiilor de la depozitul din apropierea satului Cobasna.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 11 persoane au pierdut lupta cu virusul periculos, încă 258 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Italia şi-a închis graniţele pentru cetățenii Republicii Moldova | VIDEO

Italia şi-a închis graniţele pentru persoanele care vin din 13 ţări, printre care și Republica …