Știrea zilei

Autoritățile declară că sunt pregătite să facă față virusului mortal: Sunt luate în calcul patru scenarii privind evoluția infectărilor | VIDEO

Autoritățile sunt pregătite să facă față unui număr de 400 de îmbolnăviri cu virusul de tip nou. Acest lucru a fost anunțat astăzi de președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit șefului statului, sunt luate în calcul patru scenarii privind evoluția infectărilor cu noul coronavirus, iar în prezent sunt identificate soluții pentru a face față situației în cazul în care numărul bolnavilor va depăși această cifră. Iar Banca Națională a Moldovei încurajează cetățenii să utilizeze metodele de plată fără numerar, cum ar fi aplicațiile internet, plățile securizate pentru comerțul electronic, precum și cardurile pentru plata bunurilor și serviciilor în puncte comerciale. Aceste metode sunt mult mai igienice decât utilizarea bancnotelor și monedelor și constituie o bună practică de prevenire a răspândirii bolilor transmisibile, inclusiv a virusului de tip COVID-19.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate au fost luate în calcul mai multe scenarii privind evoluția coronavirusului în Moldova. Au fost stabilite protocoale pentru situațiile în care contaminările vor ajunge la o mie sau chiar vor depăși această cifră. Deocamdată, autoritățile sunt pregătite să facă față pentru 400 de cazuri de infectare.

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: La această etapă sunt pregătite instituțiile medicale, locurile în spitale, avem suficient echipament medical și personal, care va asigura monitorizarea și gestionarea crizei.

În cazul în care numărul infectărilor va depăși cifra de 400 de cazuri, se va apela la ajutorul armatei. Șeful statului a solicitat ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, să înceapă pregătirile pentru a oferi sprijin logistic, spații în unitățile medicale din dotarea Armatei Naționale, dar și susținere din partea personalului medical militar. Totodată, autoritățile planifică să aducă beneficiarilor pensia acasă, astfel încât oamenii să evite pe cât posibil aglomerațiile. Ministerul de Externe a anunțat că patru moldoveni au rămas blocați pe aeroportul din Roma și nu pot reveni în Moldova. Drept urmare, autoritățile au făcut apel către cetățeni să rămână în țările în care se află, inclusiv pentru a evita blocajul în statele care au luat măsuri drastice pentru a preveni răspândirea virusului.

RO ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: Fac apel către toți cetățenii noștri, în special, pentru cei care se ală în Italia, respectați cerințele statului italian, care includ și restricții de mobilitate, în sens că trebuie să rămâneți acolo unde vă aflați la această etapă. Bineînțeles, cu prima ocazie, vă așteptăm acasă.

Guvernul a aprobat deja proiectul care prevede amenzi dure pentru cei care ignoră carantina sau completează fișele epidemiologice cu date eronate. Persoanele care nu vor respecta măsurile de prevenire și combatere a bolilor epidemice riscă amenzi de 50 de mii de lei sau închisoare de până la 3 ani. În cazul în care acțiunile au drept consecință decesul persoanelor, cei care vor fi găsiți vinovați ar putea face cel mult șapte ani de închisoare. Iar pentru cei care vor prezenta date false sau incomplete la completarea fișei epidemiologice sunt prevăzute amenzi de până la 25 de mii de lei. Măsurile drastice au fost luate după ce mii de moldoveni, care au revenit acasă, în ultima perioadă, au oferit informații false, pentru a nu fi identificați. De asemenea, printr-o decizie adoptată de Guvern, se interzice exportul măștilor, a mănușilor și produselor biocide.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în Moldova: Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul, alți 195 de oameni au fost testați pozitiv la coronavirus | VIDEO

Încă zece persoane au pierdut lupta cu virusul COVID-19, în ultimele 24 de ore. Victimele …