Știrea zilei

Au votat PSRM și trăiesc în greutăți, fără drumuri și fără condiții decente de trai | VIDEO

Și în timp ce unii fac ceea ce au promis oamenilor, alții doar promit, iar apoi caută scuze pentru nerealizarea angajamentelor. Fără infrastructură, fără o instituție școlară și preșcolară, fără asistență medicală și fără transport public – așa trăiesc în secolul XXI, locuitorii din Ochiul Roș, raionul Anenii Noi. Oamenii spun că, deși s-au adresat de nenumărate ori la primăria din localitate, autoritățile locale sunt surde la problema lor. De cealaltă parte, primărița, care a fost aleasă pe listele Partidului Socialiștilor, spune că problemele se trag din bugetul prea mic, alocat anual primăriei. Edilul recunoaște că nici susținere financiară din partea partidului pe care îl reprezintă, nu are. Singurul ajutor l-a primit pentru reparația unei săli de festivități.

Comuna Ochiul Roș din raionul Anenii Noi este situat la o distanță de aproape 50 de kilometri de capitală, însă, odată ce intri în această localitate nu poți vedea decât un magazin și primăria. Satul a rămas doar cu pensionari, iar cei tineri au luat drumul pribegiei în căutarea unei vieți mai bune. Localnicii care au mai rămas spun că abia de mai fac față greutăților pe care le întâmpină zilnic, deoarece nu au nici centru medical, nici farmacie și nici infrastructură.

 În satul nostru este foarte greu de trăit. Nu este nici școală, nici grădiniță, nici locuri de muncă și în genere condițiile de trai pentru oameni sunt foarte proaste.

Dacă ne îmbolnăvim, nu avem cu ce ne duce, nu avem unde ne adresa, pentru că aici vine medicul o dată în două săptămâni, da poți să mori, pentru că dacă chemăm ambulanța, stăm câte două ore și așteptăm până vine să ne acorde un ajutor.

De transport public nici vorbă, ne-au spus oamenii care susțin că de nenumărate ori s-au adresat primăriei pentru a rezolva problema.

Trebuie să comanzi taxi – 120 lei costă de aici până la Anenii-Noi și înapoi vii cu 120 și mai ai dispoziție să te duci și să-ți cauți sănătatea pe acolo?

Am mers de câteva ori cu toții și am spus de problema transportului, au zis că o să fie, dar deja de doi ani așteptăm și așa și nu avem transport. 

Oamenii mai spun că promisiuni s-au făcut multe, mai ales în campaniile electorale, dar toate s-au dovedit a fi goale. În schimb, primărița ar fi fost asigurată cu transport din partea lui Igor Dodon.

 Dodon a oferit transport, părea să fie al primăriei, iar mai apoi s-a spus că nu este la bugetul primăriei. Se pare că este transportul personal al primăriței și dacă oamenii au nevoie, achită până la Geamăna 30 de lei, achiți ca la taxi.

 De când a intrat primarul acesta în funcție, două fântâni a făcut.

Localnicii mai spun că s-au adresat și după ajutor social la primărie, însă ia-l de unde nu-i.

Eu mă îmbolnăvesc mai tot timpul, dar ajutor nu văd nimic. Numai promisiuni și dacă mă adresez spun că dumnevoastră aveți nepoți și lasă să te ajute.

 Am televizor, am frigider și a zis că nu mi se cuvine.

Primarul localității, ales pe listele partidului socialiștilor recunoaște că satul se confruntă cu multe probleme, însă dă vină pe lipsa banilor alocați pentru bugetul primăriei.

” Surse financiare avem puține, suntem o primărie cu un buget foarte mic.Deocamdată, carul nu se mișcă din loc. Știu că sunt diferite ONG-uri care acordă ajutor, dar deocamdată, eu nu am apelat, nu am apelat după ajutor.” a spus MARIA OSTAPENCO, primarul comunei Ochiul Roș.

Singura stradă renovată este cea care trece prin centrul satului, celelalte sunt pline de noroi, mai ales când plouă, se mai plâng oamenii. Lipsa infrastructurii și a condițiilor elementare de trai, îi face pe săteni să fugă din localitate, lăsând în urmă averile agonisite de-o viață. În comuna Ochiul Roș locuiesc aproape 400 de locuitori, iar bugetul localității este de aproape 800 de mii de lei anual.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Vacanța forțată a elevilor și studenților, prelungită pe toată perioada stării de urgență

La 25 martie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a emis ordinul nr. 377/2020 privind …