Știrea zilei

Au fost salvați de la abator, iar acum locuiesc în primul adăpost pentru cai din Moldova | VIDEO

Au fost salvați de la abator, iar apoi le-a fost construită propria casă. Este vorba de 4 cai care locuiesc în primul adăpost pentru cai din Moldova, care se află în satul Râșcova. Datorită eforturilor fondatorilor și voluntarilor, aici în curând se vor desfășura antrenamente și lecții într-un manej acoperit.

Faceți cunoștință – el este Casper, curios, blând și cu suflet cald, asta chiar dacă soarta sa n-a fost deloc blândă cu el. La ai săi aproape 4 ani a suferit destule. Mai bine de un an calul a stat închis într-o încăpere strâmtă, de unde nu vedea lumina zilei. Voluntarii l-au scos de acolo, iar el și alți cai aflați în aceeași situație din nou au început să creadă în oameni, după ce au fost înconjurați de dragoste și grijă.

Deși e frig, dis-de-dimineață, toți cei din adăpostul din Râșcova ies la păscut. Acum familia cailor adăpostiți în acest loc unic din Moldova numără 4 membri: Casper, Agni, Iuki și Wais.

Valeriu, fondatorul adăpostului, spune că a devenit salvatorul acestor cai întâmplător – el a aflat de pericolul în care se aflau caii și împreună cu prietenii s-au grăbit să-i salveze.

VALERIU ISTRATI, fondator adăpost: ”Stăpânul acestor cai nu mai avea cu ce să-i întrețină și hotărâse să-i trimită la abator. Noi n-am permis să se întâmple asta și iată că o parte din ei sunt aici.”

Până să creeze adăpostul, Valeriu nu avea cunoștințe în comunicarea cu caii. A trebuit să învețe să-i îngrijească și, într-un fel, să conviețuiască în mod pașnic. Dar de mai bine de un an, de când se află în compania lor, a reușit să stabilească un contact special cu noii săi prieteni, de la egal la egal.

VALERIU ISTRATI, fondator adăpost: ”În primul rând noi ne dorim ca acest loc să fie unul în care caii să se simtă liniștiți și iubiți. În al doilea rând vrem să încurajăm și alți oameni să intre în contact cu ei. Oricine poate veni aici să afle cum trăiesc ei sau cum poți vorbi cu un cal, să zicem. Sau, cu alte cuvinte, care este limbajul lor și ce ar trebui să facem ca să ne înțelegem.”

Caii vor fi dresați aici după sistemul renumit în întreaga lume ”Horsemanship”, care exclude orice metode rigide de instruire.

ANASTASIA GURSCHI, manager adăpost: ”Pentru mine animalele sunt ființe la fel de importante ca și oamenii, adică eu nu vad absolut nicio diferență între oameni și animale. Mi se pare că noi ar trebui să le tratăm la fel cum ne tratăm pe noi înșine și pe oamenii care ne înconjoară . Și da, sunt ca și membri ai familiei.”

Iar această grijă se simte cu adevărat. Pentru perioada rece a anului Valeriu și ajutorii săi au început să construiască un manej acoperit, loc de instruire pentru cai. În plus, Valeriu caută activ tineri din sat care ar fi gata să învețe cum să lucreze cu caii. Acum, peste 15 voluntari lucrează deja cu ei. Iar ca și planuri de viitor tinerii își propun să deschidă cursuri de hipoterapie și recuperare psihologică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

„Vă iubesc pe toți”. O tânără s-a aruncat în gol de pe acoperișul unei clădiri din Chișinău

O tânără a ajuns la spital, în stare gravă, după ce s-a aruncat în gol …