Știrea zilei

Au fost desemnați ambasadori noi la Bruxelles, Ankara și Paris | VIDEO

Comisia pentru politică externă a Parlamentului a dat aviz pozitiv pentru desemnarea de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a doi ambasadori în Uniunea Europeană și Turcia. Urma să fie audiat și ambasadorul R. Moldova în Franța, acesta nu a fost prezent. Deși unii membri ai comisiei au solicitat ca decizia să fie luată în lipsa sa, majoritatea s-a arătat indignată de faptul că nu s-a prezentat nici candidatul, dar nici ministrul de Externe.

Președintele Comisiei, dar și unii membri susțin că prezența ministrului era una imperativ de importantă. Acesta însă a ales să delege secretarul de stat.

Prezența ministrului conferă responsabilitate și seriozitate. Ambasadorul reprezintă statul și atunci totuși e bine să fie prezent ministrul, a declarat IURIE RENIȚĂ, președinte, Comisia politică externă și integrare europeană.

Sunt încălcări, pentru că este o procedură, o lege, iar faptul că ministrul nu s-a prezentat, fără vreo explicație, dă dovadă de lipsă de respect față de Comisia parlamentară, a declarat DENIS ULANOV, membru, Comisia politică externă și integrare europeană, Partidul ”ȘOR”

Astfel, în calitate de ambasador al Moldovei la Bruxelles a fost propusă Daniela Morari, care a deținut până acum funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. Iar în Turcia a fost desemnat Dimitri Croitor, care este în prezent consilier al bașcanului Găgăuziei. Deputatul Partidului ”ȘOR”, Denis Ulanov, l-a rugat să se expună pe marginea legalității referendumului desfășurat în Găgăuzia, în 2014.

Ce atitudine aveți față de acest referendum și despre legalitatea lui, recunoașteți rezultatele, ce atitudine aveți față de acest plebiscit?, a declarat DENIS ULANOV, membru, Comisia politică externă și integrare europeană, Partidul ”ȘOR”

Organizarea referendumului a fost decizia Adunării Populare și asta nu este o încălcare a legislației. Locuitorii Găgăuziei și-au spus punctul de vedere pe 2 chestiuni. Poziția este una clară, a declarat DMITRI CROITOR, candidat la funcția de ambasador al R. Moldova la Ankara.

Spiritele s-au întețit atunci când s-a propus examinarea candidaturii lui Victor Chirilă pentru funcția de ambasador al R.Moldova în Franța. În apărarea acestuia a sărit deputatul Blocului Acum, Mihai Popșoi.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

pro moldova

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu la adresa României

PRO MOLDOVA condamnă declarațiile deplasate și total nepotrivite ale premierului Ion Chicu și exprimă în …